Cuba presenteert een nieuwe sigaar

Cuba lanceert volgende week een nieuwe sigaar, de San Cristóbal de la Habana. De sigaar is ontwikkeld om de stichting van Havana, 480 jaar geleden, te vieren en zal worden gepresenteerd tijdens de topontmoeting van Spanje, Portugal en Latijns-Amerikaanse landen in de Cubaanse hoofdstad.

De sigaar draagt de oorspronkelijke naam van Havana, San Cristóbal. De vier variaties van het nieuwe rokertje zijn genoemd naar de burchten en kastelen die om Havana heen zijn gebouwd tijdens de Spaanse koloniale periode: Morro, Principe, Punta en Fuerza. De sigaren zullen, na Havana, het eerste te koop zijn in Europa. Later, in 2000, zal de rest van de wereld kennis met ze maken.

Over de smaak van de San Cristóbal is voorlopig nog niets bekend. Wel zijn Cubaanse sigaren over het algemeen zwaarder dan de typisch Nederlandse, die wat milder zijn. Het staatsbedrijf Habanos S.A. schat dat dit jaar ongeveer 160 miljoen sigaren zullen worden geëxporteerd, 40 miljoen minder dan het streefgetal. Dat komt vooral door de hevige regenval van het afgelopen jaar in het Caraïbisch gebied.

De vijf best verkopende Cubaanse sigaren zijn Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Partagas en Quintero. Het Cubaanse staatsbedrijf ondervindt veel last van nepsigaren, die worden gevuld met afvalmateriaal van sigaren en soms zelfs bananenschillen. In 1998 werden meer dan 900.000 nepsigaren onderschept op het internationale vliegveld in de buurt van Havana.

De leiders van Spanje, Portugal en de meeste Latijns-Amerikaanse landen komen maandag en dinsdag naar Havana voor de jaarlijkse top van Spaans- en Portugeessprekende landen. Het doel is de banden te verstevigen. Dat is dit jaar hard nodig: de relatie tussen Spanje en Chili is onder druk komen te staan door de kwestie-Pinochet. Ook de sfeer tussen Paraguay en Argentinië is om te snijden omdat Argentinië asiel heeft verleend aan de van moord verdachte Paraguayaanse ex-generaal Lino Oviedo.