Bogarde valt af bij Oranje met blessure

Het zit Winston Bogarde niet mee. Bondscoach Frank Rijkaard had de verdediger van Barcelona een basisplaats toebedeeld in de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal, vanavond tegen Tsjechië. Gisteravond kreeg Bogarde tijdens de training echter last van een blessure.

Het was de bedoeling van Rijkaard dat Bogarde centraal achterin de plaats van Frank de Boer zou innemen. Maar de 28-jarige Rotterdammer kreeg tijdens de training in Katwijk last van zijn hamstring. Daardoor zal De Boer, die is hersteld van zijn blessure maar nog wedstrijdritme mist, waarschijnlijk toch zijn opwachting maken in het duel met Tsjechië. Bogarde blonk vorige maand uit in de oefenwedstrijd tegen Brazilië. Zondag scoorde hij het enige doelpunt voor Barcelona, dat verrassend met 2-1 van Malaga verloor. Bogarde haalde toen strompelend het einde van de wedstrijd.

Gisteravond moest hij zich afmelden bij de bondscoach. ,,Heel vervelend'', mopperde Bogarde na afloop van de avondtraining. ,,Tijdens de warming-up schoot het plotseling weer in mijn hamstring. Ik weet niet waar dat aan ligt, maar ik heb al langer last van deze blessure. Ik dacht echter dat de kwetsuur verholpen was. Helaas is dat niet het geval. Dat is heel jammer, want de basisplaats tegen Tsjechië was een beloning voor mijn goede optreden van de laatste tijd.'' Ook Rijkaard betreurde het wegvallen van Bogarde. ,,Dit is een tegenvaller voor Winston en het Nederlands elftal.''

Rijkaard verwacht dat de twaalfde interland onder zijn leiding een boeiende wedstrijd wordt. ,,Tsjechië heeft een uitstekende ploeg die niet voor niets alle tien de kwalificatieduels voor het EK heeft gewonnen. Het zal weer geen eenvoudige klus worden. Wel vind ik dat we met onze kwaliteiten moeten winnen.'' In de elf interlands onder Rijkaard behaalde Oranje slechts één keer een overwinning op Peru. Daarna volgde een serie van acht gelijke spelen en twee nederlagen.

Ronald de Boer en Giovanni van Bronckhorst zijn tegen Tsjechië de aanvallende vleugelverdedigers van Oranje. ,,Ik verwacht niet dat de Tsjechen voortdurend met twee man over de flanken aanvallen'', zei Rijkaard. ,,Ronald en Giovanni kunnen zich dus ook in aanvallend opzicht met het spel bemoeien.'' Dit tot grote vreugde van Van Bronckhorst. ,,Ik heb door agressief te spelen bij Glasgow leren te verdedigen. Het maakt me ook niet uit waar ik speel. Bij Feyenoord stond ik bijna altijd linkshalf of linksbuiten. Bij Glasgow voetbal ik centraal op het middenveld of achter de spitsen. Dat gaat me ook goed af.''

Zo goed zelfs dat hij in de Engelse en Schotse media de laatste weken wordt genoemd als de gedoodverfde opvolger van routinier Roy Keane bij Manchester United. ,,Ik heb het ook gelezen. Ferguson zou zelfs voor mij tijdens onze wedstrijd bij Bayern München op de tribune hebben gezeten'', sprak Van Bronckhorst. ,,Natuurlijk vind ik die verhalen prachtig. Manchester United is voor mij dé club. Maar ik heb het bij de Rangers prima naar mijn zin. Mijn contract loopt nog twee jaar door. Ik wacht dus maar af.''