Belgische minister: aantijging is `vals'

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, ontkent dat hij twee geheime bankrekeningen heeft bij de Luxemburgse bank KB Lux. De krant De Morgen schreef gisteren dat Reynders in totaal 204 miljoen frank (zo'n 10 miljoen gulden) op die rekeningen heeft staan. Reynders noemt de bewijslast, twee rekeningafschriften op zijn naam die de krant als illustratie afdrukte, vals. Als De Morgen vandaag geen rectificatie afdrukt, wil de minister via de rechter proberen ,,ervoor te zorgen dat de gepubliceerde documenten worden bekendgemaakt'' om ,,aldus aan te tonen dat ze niet authentiek zijn''.

Reynders kreeg gisteren bijval van de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Leys. Leys is al jaren bezig met een onderzoek naar de vele Belgen die geheime rekeningen hebben bij KB Lux om de fiscus in eigen land te ontduiken. Volgens Leys is het verdacht dat op de afschriften van Reynders' geheime en `anonieme rekeningen', waarvan De Morgen rept, gewoon de naam Reynders getikt staat. Dit zou ongebruikelijk zijn, en op vervalsing duiden. Volgens hem heeft Reynders geen bankrekeningen in Luxemburg.

Reynders zelf zegt ,,niet bijzonder verrast'' te zijn door deze ,,destabilisatiepoging''. Enige weken geleden liet hij duizenden Belgen een brief sturen om opheldering te vragen over hun rekeningen bij KB Lux. Ook liet hij huiszoeking doen bij zes Belgische werknemers van deze bank. Reynders' medewerkers sluiten een chantagepoging uit die hoek niet uit: eerder werden ambtenaren en rechters het slachtoffer van lastercampagnes. Premier Guy Verhofstadt opperde gisteren dat de ,,schandalige aantijgingen'' tegen zijn minister afkomstig zijn van mensen die het KB-Lux-onderzoek willen stopzetten. Afgelopen maandag viel Antonino Costa, voormalig boekhouder bij KB Lux en nu betrokken bij het onderzoek naar de Luxemburgse spaarrekeningen, op persoonlijke wijze Reynders aan op diens ,,jacht op de kleine spaarder''. ,,Er zouden nog weleens verrassingen kunnen vallen'', voorspelde Costa, die liet doorschemeren dat prominente Belgische politici óók Luxemburgse rekeningen hebben.

Ludwig Verduyn, de journalist die de artikelen in De Morgen schreef, is verbaasd over de vaart waarmee onderzoeksrechter Leys de minister te hulp schoot. Normaal duurt dit volgens hem ,,maanden, zo niet jaren''. ,,Wij hebben dezelfde bronnen als de rechtbank. Behalve de Luxemburgse bank, want die bevestigen noch ontkennen de authenticiteit van onze documenten wegens het bankgeheim. We hebben alles van tevoren zo goed mogelijk gecheckt. Geen rectificatie dus.''