`Amerikanen zijn positiever over politiek'

Amerikanen staan minder vijandig tegenover de politiek en neigen meer naar het politieke centrum dan in de eerste helft van de jaren negentig. Dat blijkt uit een omvangrijke landelijke opiniepeiling, die ook aangeeft dat de meeste Amerikanen tevreden zijn over hun economische omstandigheden. De peiling is uitgevoerd door de gerespecteerde Pew Center on the People and the Press. Uit allerlei antwoorden blijkt dat de bitterheid over de politiek in Washington aanzienlijk is afgenomen sinds de Republikeinen in 1994 in beide huizen van het Congres de meerderheid wonnen, met een programma dat beloofde de macht van de federale overheid aan banden te leggen. Sindsdien is het percentage Amerikanen dat gelooft dat de overheid in de meeste van haar projecten geld verspilt, afgenomen van 69 tot 59 procent. De groep die denkt dat regelgeving meer kwaad dan goed doet, nam af van 63 tot 55 procent. Terwijl het vertrouwen in de politiek in algemene termen toenam, blijkt de ontevredenheid over de huidige politici nog altijd groot. Vooral het door de Republikeinen gedomineerde Congres vindt weinig genade. Als er nu verkiezingen zouden zijn, stemt 49 procent op Democraten en 43 procent op Republikeinen, aldus de peiling. Bijna zestig procent denkt nog altijd positief over het presidentschap van Bill Clinton, maar zeven van de tien Amerikanen hebben genoeg van de problemen waarmee zijn regering kampt.