Aliens

Als er buitenaardse wezens bestaan met ogen als de onze, dan zouden ze zich waarschijnlijk rot lachen bij het bekijken van de film Aliens. Die rare mensensoort toch, die bij gebrek aan natuurlijke vijand (even afgezien van de buurman) hun heil moet zoeken in de ruimte, waar nog echte monsters op de loer liggen die het op hun vlees hebben voorzien. We fantaseren over beesten met bijtend zuur in hun aderen in plaats van bloed, beesten die grote slijmerige eieren leggen in een futuristische legbatterij. Ook al speelt de film zich af op een verre, barre planeet, alles blijft binnen aardse proporties, alleen iets meer uitvergroot.

Voor ons aardbewoners valt er weinig te lachen, want Aliens is een grimmige, claustrofobische actiefilm die aan een stuk door accelereert. In 1986 was de film al een sensatie, maar ook dertien jaar en vele peperdure actiefilms later, blijft het een hoogstandje in zijn genre. Regisseur James Cameron, die zichzelf uitriep tot `King of the world' ter gelegenheid van zijn Oscar voor Titanic, steekt ook in zijn films zijn grootse ambities niet onder stoelen of banken. Hij durfde het aan om een vervolg te maken op het sublieme Alien (Ridley Scott, 1979), waarbij hij de spookachtige rust en onderhuidse spanning van deze eerste film inruilde voor verpletterende special effects en vele, vele schrikmomenten.

Zoals in menig sciencefictionfilm wordt er via de buitenaardse monsters commentaar geleverd op onze menselijke aard. Militairen denken het zaakje op te lossen met een handjevol kogels, waarbij chauvinisme en een superioriteitsgevoel ook in die uithoek van ons heelal heer en meester zijn, evenals gewetenloze zakkenvullers. Sigourney Weaver is onze enige rots in de branding. Ze speelt wederom een zeer sterke rol als luitenant Ripley, die na haar traumatische botsing met de aliens uit de eerste film opnieuw oog in oog komt te staan met de ontblote kwijltanden van deze heelalgenoten. De scène waarin ze een gigantisch robotpak aantrekt om de strijd met hen aan te gaan is een van de hoogtepunten uit de film, en tegelijkertijd exemplarisch voor de aantrekkelijke onbescheidenheid van James Cameron.

Aliens (James Cameron, VS, 1986), zaterdag, Fox, 22.00-0.25u.