Vodafone aast op Orange en Mannesmann

Het Brits-Amerikaanse mobiele telefoonbedrijf Vodafone-Airtouch overweegt meer dan 210 miljard gulden op tafel te leggen voor een overname van concurrenten Mannesmann en Orange.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt vanmorgen op gezag van bronnen die bij de zaak zijn betrokken dat de plannen voor een bod van Vodafone op Mannesmann-Airtouch `serieus' zijn. Een bod van deze omvang zou het hoogste ooit zijn in Europa.

De betrokken bedrijven weigeren vooralsnog commentaar.

Mannesmann maakte vorige maand bekend dat het voor omgerekend bijna 68 miljard gulden het Britse Orange wil overnemen. Volgens analisten zou Mannesmann met een dergelijke overname onder meer een verdedigingswal hebben willen opwerpen tegen een overname door het snel expanderende Vodafone-Airtouch.

Het lijkt er echter op dat het Brits-Amerikaanse bedrijf zich niet wil laten afschrikken door de omvang van de aanstaande Duits-Britse concurrent. Een vijandig bod op Mannesmann en Orange door Vodafone-Airtouch kan voorkomen dat de internationale expansiestrategie van het vorig jaar gevormde bedrijf wordt gefrustreerd. Vodafone werkt in een aantal Europese landen samen met Mannesmann. Vodafone-Airtouch wordt volgens de bronnen in The Wall Street Journal mede aangezet tot actie door de vrees dat concurrenten als SBC Ameritech of MCIWorldcom zich in de overnamestrijd zouden mengen.

Mannesmann en Vodafone delen in Europese landen tal van bezittingen. Zo heeft Mannesmann 65 procent in handen van de Duitse aanbieder van mobiele telefonie D2. Vodafone heeft 35 procent van de aandelen van D2. In het Italiaanse Omnitel heeft Mannesmann een belang van 55 procent en Vodafone een belang van 22 procent. Mannesmann en Vodafone werken ook in Frankrijk samen met hun deelname in het Franse SGR/Cegetel.

Mannesmann maakte vanmorgen bekend dat het de eerste negen maanden van dit jaar een stevige groei heeft gerealiseerd. De omzet steeg met 16 procent, vooral door overnames, tot 16,1 miljard euro (35,4 miljard gulden). In de sector telecommunicatie steeg de omzet zelfs met 73 procent.

Het bod van Mannesmann op Orange sluit op 22 november. Tot op heden heeft Mannesmann zich verzekerd van iets minder dan 45 procent van de aandelen. Gevoed door het overnamegeweld hebben aandelen van telecommunicatiebedrijven deze week een stevige opmars doorgemaakt. Het aandeel KPN, dat af en toe genoemd wordt als een van de bedrijven waarvoor Mannesmann belangstelling zou kunnen hebben eindigde gisteren 5,5 procent hoger. Vanmorgen moest het aandeel KPN weer een stapje terug doen met een verlies van bijna twee procent op 52,90 euro.