Vier leden van Falun Gong-sekte veroordeeld

In China zijn vier aanhangers van de mystieke sekte Falun Gong veroordeeld tot gevangenisstraffen. Dat is vanochtend in Peking bekend gemaakt. De straffen werden uitgesproken door een rechtbank in Haikou, de hoofdstad van de provincie Hainan. Een leider van de sekte, Song Yesheng, kreeg twaalf jaar celstraf opgelegd; drie vrouwelijke medewerkers moeten respectievelijk twee, drie en zeven jaar de gevangenis in. De Chinese Communistische Partij beschouwt de massabeweging Falun Gong als een bedreiging voor haar gezag. De sekte, die door de autoriteiten wordt aangeduid als ,,een duivelse cultus'', is sinds kort officieel verboden wegens zijn ,,staatsondermijnend'' karakter. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft aangekondigd dat hij bij zijn komende bezoek aan Peking de vervolging van Falun Gong aan de orde wil stellen. (AFP, Reuters)