VEGETARISCHE THAISE LOEMPIA'S

Thaise loempia's zijn rolletjes van 8-10 centimeter breed. De vulling varieert. Garnaal, kip, verse paddestoelen, wortel, bleekselderij en taugé: het mag allemaal van mijn Thaise kooklerares. Loempiavellen worden meestal in diepvriesvorm verkocht. Het ontdooien kost enige uren en ik leg ze met verpakking en al een dag tevoren in de koelkast. Enkele belangrijke punten: de vulling moet voor het rollen koud zijn en goed uitgelekt. De loempia's moeten stevig opgerold worden zodat er geen luchtbellen vrijkomen bij het frituren. De loempia's kunnen gevroren worden. Ik maakte er 36.

Bereiden: Week de noedels en de paddestoelen elk 5 minuten in een kom met heet water. Knip of snijd de noedels in stukjes van 2 centimeter, snijd de paddestoelen in reepjes, gooi harde steeltjes weg. Snijd de tahoe in piepkleine blokjes. Was de bamboe en snijd die in stukjes. Snijd de bosuien in ringen. Pel en snipper de knoflook. Verhit drie eetl. olie in een wok of pan en roerbak de knoflook en tahoe lichtbruin. Voeg de stukjes paddestoel, noedels, bamboescheuten en bosui toe. Roerbak alles zeker 5 minuten en controleer of de noedels gaar zijn. Op smaak brengen met suiker, zout, peper en oestersaus. Laat het mengsel afkoelen. Knip het pak vellen open en haal ze los. Bedek ze direct met een handdoek anders drogen ze uit. Leg steeds een vel met een punt naar beneden. Schep een iets opgehoopte eetlepel van de vulling op de onderkant van het vel. Rol vanaf de punt stevig op tot de zijpunten. Sla die naar het midden en rol de loempia's verder op. Bestrijk de laatste deegpunt met ei en plak hiermee de loempia's vast. Bewaar de loempia's afgedekt. Verhit olie tot 170° C en frituur steeds enkele loempia's tegelijk tot ze goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer met dipsaus en komkommerzoetzuur. Dat laatste krijgt u van 1/4 fijngesneden komkommer, 4 eetl. water, 2 eetl. azijn, 1 eetl. suiker, 1 gesnipperd sjalotje en 1 Spaanse peper in ringen.

Het is niet duidelijk in hoeverre de milities nog de steun krijgen van het lokale leger. Soei Liong Liem van de mensenrechtenorganisatie Tapol denkt dat met het aantreden van commandant Syahnakri er zicht is op een verbetering van de situatie.