Vals contract Volendam met sponsor

Het sponsorcontract van voetbalclub Volendam met Keesing International Publishers blijkt vervalst. De inmiddels afgetreden vice-voorzitter P. van de Rijt heeft gisteravond toegegeven dat hij heeft geknoeid met de handtekeningen onder het contract.

Van de Rijt verklaarde in het televisieprogramma Barend & Van Dorp voor een noodoplossing te hebben gekozen om betaald voetbal voor Volendam te behouden. ,,FC Volendam maakt een zeer zware periode door. De club rolt van de ene crisis in de andere. Het lukte ons als bestuur niet een nieuwe hoofdsponsor aan te trekken'', lichtte Van de Rijt zijn beslissing toe.

FC Volendam kwam zwaar in de problemen nadat de KNVB de club een ultimatum had gesteld. De Noord-Hollandse voetbalclub moest uiterlijk op 4 oktober een bankgarantie van ten minste een half miljoen gulden tonen om spelers, trainers en de belasting te kunnen betalen. De Raad van Toezicht besloot daarop af te treden om zo het bestuur vrij baan te geven de club te redden.

Maar ook het bestuur wist geen orde te scheppen in de financiële chaos bij Volendam. In een wanhoopspoging zette Van de Rijt uiteindelijk twee valse handtekeningen onder een standaardcontract van de KNVB voor een tweejarige sponsorovereenkomst met Keesing. Met het contract zou een bedrag van in totaal één miljoen gulden zijn gemoeid.

,,Verschrikkelijk stom natuurlijk'', gaf het voormalig bestuurslid toe. ,,Ik zal de consequenties van mijn actie moeten dragen. Dat doe ik overigens zonder enige terughoudendheid. Ik heb tenslotte geen geld in eigen zak gestoken.'' Van de Rijt zei te zijn opgestapt omdat hij ,,een kardinale fout'' gemaakt heeft en ,,het vertrouwen van de andere bestuursleden heeft geschaad''.

Het bestuur van het noodlijdende Volendam maakte afgelopen zondag trots bekend een nieuwe sponsor te hebben gevonden. Twee jaar lang zou de naam Denksport, een uitgave van Keesing, de shirts sieren. President-directeur S. Keesing van de beoogde geldschieter deed gisteren aangifte van vervalsing bij de Amsterdamse politie. Keesing zei niets te weten van een overeenkomst. Wel had de uitgever Volendam toestemming gegeven de naam Denksport twee weken kostenloos op de shirts te dragen.

Volendam-voorzitter A. Hoens wist niet beter dan dat zijn club een door beide partijen ondertekende sponsorovereenkomst bezat. ,,De heren Van de Rijt en Diesveld, beiden directeur bij Keesing, hebben dat contract ondertekend'', zei Hoens vastberaden. S. Keesing bracht gisteren valsheid in geschrifte naar buiten. ,,Onder het contract staan inderdaad de namen van twee directeuren van ons bedrijf. Maar de beide handtekeningen zijn vervalst, dat zag ik meteen.''

Van de Rijt, de broer van een van de directeuren van Keesing International Publishers, legde woensdagavond zijn bestuursfunctie bij Volendam neer. De spelersraad liet in een reactie weten blij te zijn met het vertrek van Van de Rijt. ,,De spelers zijn opgelucht'', verklaarde René Binken namens de spelersraad. De relatie tussen de spelers en Van de Rijt was de laatste tijd niet goed. Hij was al enige tijd niet meer welkom door onregelmatigheden bij afspraken. ,,We hopen dat door deze situatie meer mensen en bedrijven de club zullen steunen. We zijn van mening dat vanaf nu de resultaten en de sfeer rondom Volendam zullen verbeteren'', aldus de spelersraad.