Tweede druk in Nederland van verboden boek

Van het in België verboden boek Uitgeverij Guggenheimer van Herman Brusselmans komt volgende week in Nederland een tweede druk uit. Daarbij zal nadrukkelijk vermeld worden dat het boek `uitsluitend bestemd is voor verkoop in Nederland'. Dat heeft de Nederlandse uitgever van het boek Prometheus bekend gemaakt. De eerste druk van 15.000 exemplaren is in Nederland inmiddels uitverkocht, enkele duizenden bestellers wachten op de herdruk. In België werd het boek in kort geding verboden na een klacht van de Vlaamse modeontwerpster Ann Demeulemeester, die vond dat het boek voor haar beledigende passages bevatte. Haar advocaat wilde het boek ook in Nederland uit de schappen weren. ,,Wij hebben daar officieel geen bericht van gekregen. Onze advocaten gaan ervan uit dat het Belgisch recht niet hier van toepassing is,'' aldus een woordvoerster van Prometheus. Overigens kunnen Belgische lezers het boek wel via Internet kunnen bestellen.In de Volkskrant en NRC Handelsblad verschijnt vandaag een verklaring ondertekend door meer dan vijftig Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder wie Jeroen Brouwers, Remco Campert, Karel Glastra van Loon, Youp van 't Hek, Kristien Hemmerechts en Mensje van Keulen. Daarin spreken zij hun verontrusting uit over het Belgische vonnis, dat volgens hen `de vrijheid van meningsuiting ernstig beknot'.