Treinkaping maakte de meeste indruk

De Molukse treinkaping in 1975 heeft van alle nationale en internationale gebeurtenissen in de jaren zeventig de meeste indruk gemaakt op Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS onder mensen van 35 jaar en ouder in opdracht van Radio 2.

De gijzeling van drieëntwintig Nederlanders in een stoptrein bij Wijster duurde dertien dagen. Twee passagiers en de machinist werden doodgeschoten. De zeven Molukse jongeren wilden met hun actie de onafhankelijkheid van de Molukken eisen.

Twee jaar later kaapten Molukse jongeren weer een trein, bij De Punt in Drenthe. De regering liet er met geweld een eind aan maken – zes kapers en twee gegijzelden werden doodgeschoten.

Uit de enquête blijkt verder dat Godfried Bomans de populairste Nederlandse schrijver is van het decennium, voor Simon Carmiggelt en Jan Wolkers. De schaatster Atje Keulen-Deelstra werd verkozen tot de meest favoriete sportvrouw, terwijl de meest geliefde diskjockey Frits Spits is.

Andere categorieën die werden onderzocht zijn onder meer beste Nederlandse film, politicus, popgroep, cabaretier en boek. De uitkomsten van het onderzoek worden bekendgemaakt in de programma's op Radio 2, dat in een themaweek (van 15 tot en met 20 november) op alle mogelijke manieren aandacht besteedt aan de jaren zeventig. Zo wordt alle muziek die dan op Radio 2 wordt gedraaid uit die tijd.