Reuzenrad op de Dam bij viering van millennium

De Dam in Amsterdam krijgt met de millenniumwisseling de grootste klok van het land. Op een reuzenrad van 55 meter voor het Paleis op de Dam wordt met 45.000 lichtjes op de spijlen een klok gevormd.

De klok moet het bijzondere decor vormen voor de nationale millenniumviering.

Op het feest dat de gemeente Amsterdam en ID&DTV organiseren voor de laatste dag van de eeuw, zullen Willeke Alberti, Denise Jannah, Bl⊘f, T-Spoon, Gospeltrain, Ameezing Amsterdam, Karin Bloemen en het Metropole Orkest optreden. Na de millenniumwisseling volgt een openluchtdisco met hits van de laatste veertig jaar. Het feest kost 1,6 miljoen gulden. De gemeente Amsterdam betaalt daar een miljoen van, de rest wordt betaald door sponsors.

De organisatoren verwachten dat er 100.000 mensen op het feest afkomen, dat volgens Piet Erkelens van ID&DTV vergelijkbaar zal zijn met de jaarlijkse nieuwjaarsvieringen op Travalgar Square in Londen en Time Square in New York. In Londen is speciaal voor het millennium een reuzenrad van 135 meter gebouwd, het grootste ter wereld. ,,Maar wij zijn niet in competitie met Londen. Bovendien was zo'n rad op de Dam niet mogelijk geweest'', aldus Erkelens. Aanvankelijk had ID&DTV het idee om rond het Paleis een ijsbaan aan te leggen, maar dit bleek te duur en had te grote gevolgen voor het tramverkeer.

De NOS zal delen van de viering op de Dam uitzenden in een programma op Nederland 2. Amsterdam maakt daarbij deel uit van een wereldwijd, 24-uurs schakelprogramma dat vanuit Londen wordt gecoördineerd. In dat programma, waaraan de NOS meedoet, zijn elk uur millenniumwisselingen in alle delen van de wereld te zien.

Volgens burgemeester Patijn zal Amsterdam die dag ,,stampvol'' zijn. ,,Er is geen hotelbed meer te krijgen.'' Over de bijdrage van een miljoen gulden zei hij: ,,Dat is slechts duizend gulden voor elk jaar van het millennium.''

Patijn verwacht geen problemen met de openbare orde en veiligheid, omdat de jaarwisseling in Amsterdam tradioneel met weinig problemen gepaard gaat.