Ramsj

Berry Dongelmans (red.): Dierbaar magazijn. Gebonden, Amsterdam University Press 1995, van ƒ97,50 voor ƒ39,95. Bij alle ICOB-boekhandels, info. 0172 – 437231.

Heerlijk boek over de schatten in de bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden. In 24 bijdragen belichten verscheidene auteurs van naam belangrijke deelcollecties. Zo zijn er stukken over de toneelstukken, gelegenheidsgedichten, Middeleeuwse handschriften en kinderboeken. Daarnaast wordt een aantal verzamelaars geportretteerd. Uitstekend geïllustreerd.

Bernard Ceysson (red.): Lucio Fontana. Paperback, Centre Pompidou 1987, van ƒ162,55 voor ƒ45,-. De Slegte.

Forse standaardcatalogus over de Italiaanse beeldend kunstenaar Lucio Fontana (1899-1968). Fontana werd beroemd met schilderijen die hij met een mes doorsneed of waarin hij gaten aanbracht, een baanbrekend oeuvre dat voor de ontwikkeling van de moderne kunst van grote betekenis is geweest. Met uitvoerig voor- en nawerk (in het Frans).

Een mooie overzichtscatalogus van het werk van de Deense beeldend kunstenaar Asger Jorn is bij De Slegte afgeprijsd van ƒ98,25 voor ƒ29,50.

Simon Schama: Kunstzaken. Gebonden, Contact 1997, van ƒ49,90 voor ƒ19,90. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van vijftien stukken van Schama over schilders, kunst en landschappen. Hij schrijft onder meer over Rembrandt, Vermeer, Turner, William Hogart en Cézanne. Schama combineert allerlei onverwachte zaken met elkaar. Zo ziet hij overeenkomsten tussen Rubens, Picasso en het Verdrag van Maastricht.

De meeste stukken verschenen eerder in The New Yorker.

Amir D. Aczel: De laatste stelling van Fermat. Paperback, Bert Bakker 1997, van ƒ34,90 voor ƒ14,95. Scheltema Amsterdam, Donner Rotterdam.

De Franse wiskundige Pierre Fermat schreef ooit een bedrieglijk simpele stelling in de kantlijn van een boek, met de mededeling: `Ik heb een waarlijk schitterend bewijs hiervan ontdekt, maar deze marge is niet groot genoeg om het te bevatten.' Generaties geleerden probeerden dit bewijs te leveren, maar pas in 1993 vond de Brit Albert Wiles een antwoord, na zeven jaar puzzelen. Aczel doet verslag van de zoektocht.

Herbert Blankesteijn: Mythen van het computertijdperk. Paperback, Meulenhoff 1997, van ƒ24,90 voor ƒ9,95. Bij alle ICOB-boekhandels, info. 0172 – 437231.

In dit prikkelende boek relativeert journalist Herbert Blankesteijn enkele algemene ideeën over het computertijdperk.

Zo stelt hij dat het Internet er helemaal niet voor iedereen is: `Het is te moelijk of te duur, en dat blijft zo.' Sommige stellingen lijken achterhaald, maar ze zijn origineel, uitdagend en ook nog goed opgeschreven.

Jean Ziegler: Hitlers bankiers. Paperback, Meulenhoff 1997, van ƒ36,90 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam, boekhandel Roelants Nijmegen.

Gedetailleerde studie over de rol van de Zwitserse banken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ziegler stelt dat de nazi's de oorlogsmachinerie draaiend konden houden doordat Zwitserse bankiers geroofd goud en geld witwasten.

Tegelijkertijd weigerde Zwitserland tienduizenden joodse vluchtelingen tot het land toe te laten. Zieglers boek was maandenlang een bestseller en zette allerlei onderzoeken in gang.

Alan Isaacs (ed.): The Macmillan Encyclopedia 1999. Gebonden, Macmillan 1998, van ƒ108,45 voor ƒ49,50. Nayler & Co Den Haag.

Sinds 1986 komt er jaarlijks een nieuwe editie uit van The Macmillan Encyclopedia – een dik, eendelig naslagwerk met ruim 25.000 korte, heldere lemma's en 1200 foto's en afbeeldingen. Nog een uitstekend naslagwerk is de Oxford Dictionary and usage guide to the English language (van ƒ71,– voor ƒ29,50 bij de De Boekenmarkt in Den Haag). Hierin staat van ruim 50.000 Engelse woorden wat ze betekenen en hoe je ze moet gebruiken.

Richard G. Robbins: The tsar's viceroys. Gebonden, Cornell Univ. Press 1987, van ƒ103,30 voor ƒ25,–. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Zeer degelijk gedocumenteerde en verzorgd uitgegeven studie over Russische provinciale gouverneurs in de laatste jaren van het Russische keizerrijk.

Robbins' conclusie: ze waren lang niet allemaal incompetent en corrupt. In The impossible country beschrijft Brian Hall een fascinerende `reis door de laatste dagen van Joegoslavië' (van ƒ62,25 voor ƒ27,50, eveneens bij Roelants).

Paul Beusen (red.): Kunst voor fijnproevers. Paperback, Gemeentekrediet 1996, van ƒ63,45 voor ƒ24,50. De Slegte.

Leuke catalogus met schilderijen uit de afgelopen vier eeuwen waarop voedsel staat afgebeeld (vooral veel stillevens). Bij iedere afbeelding staat een toelichting van een pagina groot.

Bij 't Ramsjgat in Dordrecht zijn twee andere culinaire werken afgeprijsd van ƒ99,– voor ƒ39,00. Het gaat om grote gebonden boeken met veel foto's en 250 recepten getiteld Italië, een culinaire reis en Azië: een culinaire reis.