RAHSAAN PATTERSON

Anders dan veel hedendaagse soul en arrenbie klinkt Love In Stereo, de tweede cd van de Amerikaan Rahsaan Patterson, helemaal niet fabriekmatig. Toch is ook op verschillende van deze 13 nummers tellende cd, de computer het belangrijkste instrument. Love In Stereo bewijst dat de term computermuziek op zichzelf helemaal niets zegt.

Strijkers en blazers zijn bij Rahsaan Patterson wel altijd echt. Hun klanken smelten wonderbaarlijk goed samen met die van de computer. De enige smet op de productie van Love In Stereo is het overvloedig gebruik van koortjes, alsof Pattersons stem veel ondersteuning nodig heeft. Maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de nummers zelf. Rahsaan Patterson, die voor zijn debuut uit 1997 al nummers schreef voor onder anderen Brandy en George Duke, is een knap componist, die, anders dan bijvoorbeeld nu-soul-geestverwant Maxwell, weet te ontsnappen aan monotonie. Hij schrijft net zo gemakkelijk ballads (`Friend Of Mine') als onbezorgde deuntjes (`Digging Your Scene') en zware funk (`The Moment').

Grote vernieuwingen hoeven van Patterson niet te worden verwacht. Zo is op Love In Stereo de Stevie Wonder van de jaren zeventig nadrukkelijk aanwezig. Maar soul is altijd het genre van de kleine veranderingen geweest: zingen gaat boven het ontketenen van muzikale revoluties. En Patterson zingt met de bezieling van een in vervoering rakende gospelzanger. Dit maakt Love In Stereo tot een uitzonderlijke soulplaat.

Rahsaan Patterson: Love In Stereo (MCA Records)