Rabo wil met ledenaandeel geld ophalen

De Rabobank gaat volgend jaar aandelen uitgeven aan haar leden. De coöperatieve bank wil op deze manier de binding met de leden versterken. Een voorbode van een beursgang is dit beslist niet, aldus de Rabobank.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de bank met een nieuwe manier komt om vers vermogen aan te trekken. Vorige maand kwam zij met de uitgifte van financieringsprefs (stemrechtloze aandelen met een rente-vergoeding) die door de grote belangstelling bijna werd verdubbeld in omvang. In plaats van de geplande 350 miljoen euro leverde de emissie 650 miljoen euro op. Bijna de helft hiervan werd volgens de bank door klanten opgenomen.

De Rabobank heeft momenteel zo'n 565.000 leden, een aantal dat de bank probeert uit te breiden om het lidmaatschap aantrekkelijker te maken. De uitgifte van de zogeheten `coöperatieve ledenaandelen' moet niet alleen de band met de leden steviger maken, maar ook het eigen vermogen versterken. Door het coöperatieve karakter van de Rabobank – de vestigingen zijn eigenaar van het concern – kan zij niet zomaar via een aandelenemissie een beroep doen op de kapitaalmarkt. Binnenkort zal een ledenvergadering zich over de speciale aandelen buigen. Hoeveel aandelen geplaatst worden en of er een interne beurs wordt opgericht waar de leden hun stukken kunnen verkopen en kopen, is nog niet bekendgemaakt.

Directievoorzitter Hans Smits verklaarde gisteren, bij de opening van een kantoor in Heerenveen, nadrukkelijk dat de ledenaandelen geen opstapje zijn in de richting van de beursgang. Een eventuele beursgang ligt bij de Rabobank bijzonder gevoelig omdat de coöperatieve eigendomsstructuur dan moet worden gewijzigd.

Door het ontbreken van een beursnotering is de Rabobank niet in staat om overnames via aandelen te financieren, zoals ING en ABN Amro dat hebben gedaan. In een strategische notitie berekende de bank onlangs zelf dat zij maximaal 1 miljard euro kan uittrekken voor een overname, zonder dat het hoogste rapportcijfer voor de kredietwaardigheid (triple A) gevaar loopt. Grote overnames zijn zonder een beursgang dan ook uitgesloten, waardoor internationale expansie via fusies en allianties moet geschieden. Een maand geleden maakte de Rabobank de samenwerkingsplannen met de Duitse DG Bank bekend. Zo moeten er op het vlak van zakenbankieren (Rabo International) en vermogensbeheer (Robeco) gezamenlijke bedrijven worden gestart.

Smits heeft sinds zijn aantreden eerder dit jaar voortdurend gepoogd om nieuwe vormen van financiering aan te boren. Zo heeft hij de mogelijkheid geopperd om met dochters van de Rabobank naar de beurs te gaan. Onder meer verzekeraar Interpolis en leasemaatschappij De Lage Landen zouden daarvoor in aanmerking komen.