Provincies Indonesië opnieuw onrustig

Het lokale parlement van de Indonesische provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo heeft gisteren te kennen gegeven voorstander te zijn van een federale staat. In een brief aan de regering van president Abdurrahman Wahid eisen de lokale bestuurders verder complete zeggenschap over de natuurlijke rijkdommen in het provincie en een herverdeling van bedrijven en bezittingen die nu nog in handen zijn van de staat en van privé-bedrijven van buiten de provincie. Het eigendom zou moeten overgaan naar lokale bedrijven.

De wens van het bestuur van Oost-Kalimantan past binnen de bredere onvrede in Indonesië over wat vaak beschreven wordt als de `Javaanse overheersing'. De website van het weekblad Tempo citeerde vandaag een lokale politicus die zegt: ,,De mensen in het centrum [Jakarta] eten vlees terwijl het volk van Oost-Kalimantan het mag doen met de beenderen.''

Behalve in Atjeh wordt in toenemende mate ook in de meest Oostelijke miniraalrijke provincie Irian Jaya om een referendum gevraagd. Vandaag demonstreerden enige duizenden papoea's in de buurt van provinciehoofdstad Jayapura voor onafhankelijkheid. In de stad Timika wappert sinds gisteren de vlag van het West-Papua.

Onrustig bleef het deze week in de Molukken waar ten minste 51 mensen werden gedood en tweeduizend huizen werden platgebrand bij nieuwe onlusten. Volgens een lokale politiefunctionaris vielen de meeste slachtoffers in Tarnate, Kao en Malifud in het noorden van de Molukken. Op het eiland Ambon vielen deze week vier dodelijke slachtoffers.

Een aantal generaals heeft gisteren verklaard het referendum voor Aceh of andere delen van het land af te wijzen.