Pas verschenen

François Cheng: De balling

(Le dit de Tianyi). Vert. Théo Buckinx, Prometheus, 291 blz. ƒ39,90

Autobiografische debuutroman van de uit China afkomstige Fransman François Cheng (1929) die kort na de oorlog de hoofdpersoon ontmoet, de schilder en intellectueel Tianyi die als balling in Europa leeft.

Over deze roman, in 1998 bekroond met de Prix Femina schreef Margot Dijkgraaf: `Wat vooral indruk maakt is Tianyi's serene houding in de meest ellendige omstandigheden, zijn gedachten over poëzie, zijn initiatie in de schilderkunst en zijn onthechtheid, wars van Westers materialisme'. (Boeken 13.11.98)

Germaine Groenier:

Vijf dagen bedenktijd.

Prometheus, 282 blz. ƒ34,90

Autobiografische roman van oud Dolle Mina Germaine Groenier, waarin haar dochter haar onverwachts confronteert met het `Baas in eigen buik'-principe.

Luuk Gruwez: Slechte gedachten. De Arbeiderspers, 176 blz. ƒ29,90

Een bundeling van de beste columns en verhalen die Luuk Gruwez schreef voor De Standaard Magazine en las voor de VRT-radio. Over onder meer vergankelijke schoonheid, kettingrokers en de rookvrije medemens en telefonische verkoop.

Jacques Hamelink: Liedboek der oorlogen en feesten van al-Haqq. Querido, 104 blz. ƒ57,50

`Menigten plus zijn gespelen stromen samen voor/ de vermetele bulbul in de zomervoornacht talend/ naar de qibla van de roos. De uniek rijmloze.' Nieuwe poëzie van Jacques Hamelink (1939) waarin de woestijn de basis vormt van deze bundel.

Atte Jongstra: Hudigers Hooglied. Querido, 187 blz. f37,50

Nieuwe roman van Atte Jongstra (1957) over de liefde van een echtpaar dat naar de Franse Morvan verhuist.

Raymond Queneau: Mijn moeder zong. Vert. Jan Pieter van der Sterre,

De Arbeiderspers, 249 blz. ƒ55,-

Jan Pieter van der Sterre stelde een Privé-Domein-deel samen met chronologisch gerangschikte dagboekteksten (Journaux) en ander autobiografisch materiaal van Raymond Queneau (1903-1976). Uit zijn teksten blijkt de Franse tijdgeest van met name het eerste driekwart van deze eeuw: surrealisme, communisme, de psychoanalyse en de Franse strijd in Noord-Afrika.

Chaja Polak: Verloren vrouw. Vassallucci, 160 blz. ƒ29,90

Roman van Chaja Polak die zich afspeelt in de jaren zeventig. Plaats van de handeling is een riant grachtenpand waarvan de bewoners wisselende liefdesverhoudingen aangaan.

Theun de Vries: De wilde vrouwen van Pella. Querido, 155 blz. ƒ35,-

De nieuwe roman van Theun de Vries (1907) speelt zich af in het Oude Griekenland. Euripides komt op verzoek van koning Archelaos naar Pella en raakt daar in de ban van de besloten festijnen van de vrouwen van Pella.

Zwarte erotiek. Vert. Hans van Cuijlenborg, Anthos, 286 blz. ƒ34,90

Bloemlezing met korte erotische verhalen van zwarte schrijvers als Alice Walker, Gloria Naylor, Reginald Martin en vele anderen. Dit boek bevat een selectie uit de verhalen die werden gepubliceerd in de bundel Erotique Noire- Black Erotica (uitg. Doubleday).

NON FICTIE

F.H. Schmidt: Pieter de Swart. Architect van de Achttiende Eeuw. Waanders/Rijksdienst voor Monumentenzorg, 304 blz. ƒ85,-

Fraaie monografie van leven en werk van architect Pieter de Swart (1709-1773). De Swart, van oorsprong meestertimmerman uit Breda, studeerde aan de Parijse Ecole des Arts en klom op tot hofarchitect van stadhouder Willem IV.

De Swart was geliefd in zijn tijd en ontwierp onder andere de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In het Haags Historische Museum is tot 6 december een tentoonstelling aan hem gewijd.

J. Trapman: Het land van Erasmus. Balans, 191 blz. ƒ34,50

Opstellen van de theoloog en oud-medewerker van de Inlichtingendienst Buitenland Trapman over Erasmus en zijn invloed in Nederland. Aandacht voor Hugo de Groot, die meende dat de invloed van Erasmus die van Calvijn oversteeg.

Esther Blom:

De vlam van het menselijk denken.

Nico van Suchtelen (1878-1949).

Wereldbibliotheek, 239 blz. ƒ39,50

Biografie van Esther Blom over haar grootvader Nico van Suchtelen, op basis van nooit eerder geraadpleegde bronnen uit het familie-archief. Van Suchtelen was tussen 1925 en 1948 directeur van uitgeverij Wereldbibliotheek en vertaalde Goethe's Faust en Spinoza's Ethica.

José de Kruif: Liefhebbers en gewoontelezers. Leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw.

Walburg Pers, 360 blz. ƒ79,50

Proefschrift over lezers in de achttiende eeuw, voornamelijk gebaseerd op informatie uit Haagse boedelinventarissen, met als belangrijkste conclusie dat het aantal lezers in de loop van de achttiende eeuw niet toenam, zoals historici tot nu toe meenden, maar stagneerde. Van Jacob Cats werden de meeste boeken in de inventarissen aangetroffen.