Kritiek VS op militaire order Israel aan China

Israel staat onder zware Amerikaanse druk af te zien van het leveren van verkenningsvliegtuigen aan China. Na een uitvoerig bericht daarover deze week in de New York Times heeft de Amerikaanse president Bill Clinton gisteren gezegd deze zaak te zullen aankaarten bij de Israelische regering. De Israelische radarinstallatie die in het verkenningsvliegtuig gebruikt wordt, zou mogelijk Amerikaanse componenten bevatten. Volgens de Israelische pers wordt dit door het Israelische ministerie van defensie ontkend.

Washington vreest dat uitrusting van de Chinese luchtmacht met de Falcon-radartechnologie die voor de Israelische luchtmacht is ontwikkeld, China beter in staat stelt is om Taiwan aan te vallen. Voor de Israelische luchtvaartindustrie is de Chinese order van groot belang. Uit de Israelische pers van vandaag blijkt dat Israel de Falcon-radar installeert in Ilyushin transportvliegtuigen die in Rusland gekocht zijn. China zou volgens de New York Times van plan zijn acht van dergelijke vliegtuigen te kopen, ter waarde van 500 miljoen gulden elk. In de Israelische pers wordt vandaag gesuggereerd dat grote Amerikaanse vliegtuigfabrieken, Boeing en Lockheed Martin, om concurrentiereden Israel van de markt van superverkenningsvliegtuigen willen weren en daarom de Amerikaanse druk op Jeruzalem hebben uitgelokt.

Israel en China onderhouden al een tiental jaren militaire betrekkingen die in een wolk van geheimzinnigheid zijn gehuld. Vorige maand bracht voor de eerste maal de Chinese minister van defensie een officieel bezoek aan Israel.

Israel zou helpen bij het vervaardigen van een Chinees gevechtsvliegtuig dat lijkt op de in Israel ontwikkelde Lavie-straaljager waarvan de productie onder zware Amerikaanse druk werd gestaakt. Israel zocht voor dit vliegtuig markten in ondermeer Latijns-Amerika, tot ergernis van de VS. Wegens het grote gewicht van hightech producten van Israelische makelij in Israelische wapensystemen zou China grote belangstelling hebben voor Israelische militaire elektronica voor raketbesturing en dergelijke die Peking niet in de VS kan kopen.