Israel boos na uitspraak Suha Arafat over `gif'

Suha Arafat heeft Israel gisteren in het bijzijn van de Amerikaanse presidentsvrouw Hilary Clinton verantwoordelijk gesteld voor het toenemend aantal gevallen van kanker onder Palestijnse vrouwen en kinderen. Hilary Clinton gaf later geen commentaar op de uitlatingen van Suha Arafat, die in Israel woedende reacties hebben uitgelokt.

De echtgenote van de Palestijnse leider Yasser Arafat zei in Ramallah dat de Israelische bezettingstroepen de afgelopen jaren stelselmatig gifgassen hebben gebruikt als gevolg waarvan het aantal Palestijnen dat kanker heeft gekregen aanzienlijk is toegenomen. Ook stelde Suha Arafat Israel verantwoordelijk voor de verontreiniging van tachtig procent van het Palestijnse water. De Palestijnse minister van Gezondheidszaken, Riad Za'anoen, borduurde even later op het door Suha Arafat aangekaarte thema verder en zei dat het gebruik van giftige gassen door de Israeli's tot veel miskramen heeft geleid. Israel maakte voor en tijdens de intifada gebruik van traangas bij het uiteendrijven van Palestijns demonstraties.

Het bureau van premier Ehud Barak heeft gisteren in scherpe bewoordingen de aantijgingen van Suhat Arafat naar het rijk der fabelen verwezen. Het vergiftigen van de sfeer tussen Israeli's en Palestijnen draagt volgens de verklaring van Barak niet bij tot een succes van het Israelisch-Palestijns vredesoverleg. Volgens Israel zou het verstandiger zijn indien de Palestijnen dergelijke ernstige beschuldigingen tijdens de vredesbesprekingen aankaarten in plaats van de Palestijnse publieke opinie tegen Israel op te hitsen.

Voorzitter Ahmed Qurei van het Palestijnse parlement, relativeerde de betekenis van Suha's opmerkingen door te zeggen dat zij, ondanks haar huwelijk met Yasser Arafat, geen deel uitmaakt van het Palestijnse zelfbestuur. De Palestijnse minister Ziad Abu Ziad zei dat Israel niet met opzet ziekten onder de Palestijnen heeft willen veroorzaken.