Internationaal

LONDEN

De telecom-sector beheerste vanmorgen opnieuw de beurs in Londen. Vodafone Airtouch, dat de koers de afgelopenn dagen zag oplopen door speculaties over een bod op branchegenoot Mannesmann, ging vanmorgen hard onderuit met een koersval van vijf procent. Vooral daardoor daalde de FTSE-index, waarin Vodafone het op een na grootste fonds is, met 28,4 punten tot 6.523 punten. Andere telecom-bedrijven bleven echter in trek bij beleggers. Zo gingen Cable & Wireless en Energis behoorlijk vooruit.

FRANKFURT

Deutsche Telekom, dat gisteren 3,5 procent was gestegen na geruchten over een bod op het Franse Bouygues, daalde vanmorgen op de beurs in Frankfurt ongeveer een procent. Grote verliezer was echter DaimlerChrysler, dat bijna anderhalve procent daalde, ondanks een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat de autofabrikant het mes heeft gezet in zijn spoor-dochter Adtranz. De DAX-index ging met 37,86 punten omlaag tot 5.764,5 punten.

PARIJS

De Parijse beurs, die vanmorgen opnieuw naar een tussentijds record vloog door aanhoudende speculaties over een fusiegolf in de telecomsector, moest daarna wat gas terugnemen. Winstnemingen door beleggers bezorgden Alcatel, Vivendi en Bouygues een tik met koersdalingen van respectievelijk 3,9 procent, 2,3 procent en 0,3 procent. France Telecom hield de schade beperkt met een daling van 0,2 procent, nadat eerder met 103,4 euro een hoogste koers ooit was geregisteerd. De CAC-40-index daalde met 7,54 punten tot 5.124,54 punten.

TOKIO

De koersen op de beurs in Tokio zijn vandaag over het algemeen naar beneden gegaan. De Nikkei-index zakte met 68,73 punten (0,4 procent) tot 18.258,55 punten. De handel begon met hogere koersen. De beleggers kwamen af op het lagere peil dat de voorgaande dag tot stand was gekomen. Later daalden de koersen toch weer, doordat het gisteren gepresenteerde miljardenplan voor de stimulering van de economie weinig overtuigend wordt geacht.

NEW YORK

De Dow-Jonesindex slingerde voortdurend rond de winst- of verlieslijn en eindigde uiteindelijk op 10.595,30 punten, een verlies van 2,44 punten ofwel 0,02 procent. De schermenbeurs Nasdaq sloot op 3.197,18 een winst van 41,22 punten ofwel 1,31 procent. Wegens een feestdag was de obligatiemarkt gesloten. De gebruikelijke impulsen van die kant bleven dan ook uit. Softwaregigant Microsoft stond gisteren weer eens in de positieve belangstelling van beleggers. Gisteren steeg het fonds bijna 3 procent door het bericht dat het met Tandy een vijfjarige alliantie heeft gesloten.