Herrie maken in de klankspeeltuin

Met een bal kun je spelen, of met je Nintendo. Maar kun je ook spelen met geluid? Eén ding is zeker: geluid kun je niet vastpakken, zoals een bal of een Nintendospelletje. De geluidskunstenaars die op het idee kwamen om een klankspeeltuin te openen, moesten een heleboel slimme trucjes verzinnen om muziek en geluiden tastbaar te maken. Zo'n klankspeeltuin is er nu, in het Amsterdamse muziekcentrum De IJsbreker. Daar kun je lawaai maken zoveel als je wilt, op één van de vier installaties die speciaal zijn ontworpen om kinderen kennis te laten maken met de verschillen tussen klank, muziek, herrie en stilte.

Er is bijvoorbeeld een hele grote geluidparaplu, de Parason, die allerlei grappige brom- en zoemklanken voortbrengt als je op de gekleurde tegels stapt die eronder liggen. In een andere kamer staan twee houten stellages waar je oerwoudgeluiden tevoorschijn kunt toveren als je met een trommelstokje op houten blokjes tikt. Loeiende olifanten, krijsende apen, tsjirpende vogels, het zit er allemaal bij. Jungle Joy heet die muzikale werktafel, waar bovendien percussie-instrumenten zoals trommels en ratels op staan. Een beetje eng is de Soundscape Machine; een donker hok waarin je het kunt laten stormen, donderen en bliksemen met knoppen en schakelaars die je zelf mag bedienen en waarmee licht- en geluidseffecten worden opgewekt. Nog geheimzinniger is de zogenaamde Sense Control, waar je een witte pet op krijgt en waar zomaar geluiden uit de speakers komen als je kriskras over een tapijt loopt, hinkelt of rolt. Het geheim van die installatie is dat er een camera boven hangt, die bewegingen in geluiden omzet.Het leukste vindt Anne-David (9 jaar)de Jungle Joy. `Ik hou van mechanische dingen en behalve mijn gitaar vind ik trommels de leukste muziekinstrumenten. Thuis wou ik graag een djembé-trommel hebben, maar dat mocht niet van mijn vader omdat het teveel herrie maakt.' De Klankspeeltuin werd bedacht en in elkaar gezet door geluidsdeskundigen van het Centrum voor Elektronische Muziek (CEM). Het is de bedoeling dat de Klankspeeltuin een permanente plaats krijgt in een nieuw gebouw aan de Oostelijke Handelskade, als De IJsbreker daar in het jaar 2002 naartoe verhuist.

De Klankspeeltuin is t/m 14 november in de IJsbreker, Weesperzijde 23 Amsterdam, inl. 020 6681805. Internet: www.klankspeeltuin.nl.