`Geheime rekening Belgische minister'

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, beschikt over een geheime bankrekening in Luxemburg.

De Vlaamse krant De Morgen bericht dat vandaag. Volgens de krant bezit de minister een gecodeerde rekening bij de Luxemburgse bank KB Lux, waarop momenteel ruim 191 miljoen frank staat (bijna 10 miljoen gulden). Daarnaast zou hij er een spaarrekening hebben met een positief saldo van ruim 13 miljoen frank.

De Morgen drukt vandaag rekeningafschriften bij het artikel af uit 1994 en 1998, waarop de naam van Reynders duidelijk staat vermeld. Reynders ontkent de aantijging. Op de vraag of de documenten vals zijn, zegt zijn woordvoerder Tom Delforge: ,,Ik wil niet op de documenten ingaan. De minister overlegt vandaag met zijn advocaten over gerechtelijke stappen tegen de krant.''

Reynders' rekeningnummer 745511, met het meeste geld erop, zou het codewoord `Jodoigne' hebben. Zo heet ook de Waalse gemeente waarvan de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, burgemeester is. Michel is voorzitter van de PRL (Parti Réformateur Libéral) en wordt beschouwd als de `beschermheer' van de 41-jarige Reynders, die tweede man is in de partij. De Morgen merkt op dat iemand van bescheiden komaf als Reynders geen 200 miljoen frank kan hebben geërfd, laat staan gespaard: hij is geen zakenman, maar maakte carrière in de ambtenarij.

Luxemburgse rekeningen houden de Belgen al jaren op het puntje van hun stoel. In 1996 begon onderzoeksrechter Jean-Claude Reys een onderzoek naar zo'n 300 grote bedrijven en vermogende families, die via de Belgische Kredietbank fiscale constructies met de KB Lux zouden zijn aangegaan om bronbelasting of successierechten te ontlopen. Door het Luxemburgse bankgeheim had de rechter geen toegang tot klantengegevens van KB Lux, maar wél tot die van de Kredietbank. In 1995 werden microfiches met deze gegevens bij het Brusselse parket bezorgd niet alleen van de 300 grote, maar ook van kleinere rekeninghouders. De ironie wil dat Reynders enige weken geleden zijn ambtenaren opdracht gaf om deze gegevens te gebruiken voor fiscaal onderzoek. De opgespoorde rekeninghouders kregen een brief met het verzoek om uitleg te geven over hun bankrekening. Ook Belgische werknemers van KB Lux kregen die brief. Bij zes werknemers werd huiszoeking gedaan.