Flinke strop voor Aegon op Spaanse markt

Aegon bezint zich op zijn activiteiten in Spanje en besluit volgend jaar over de toekomst van de verliesgevende dochter in dat land. De eerste negen maanden van dit jaar leed de verzekeraar er 49 miljoen euro verlies, zo'n 108 miljoen gulden, vooral op autoschadeverzekeringen.

Aegon maakte de tegenvaller gistereen bekend bij de toelichting op de cijfers over de eerste drie kwartalen van dit jaar. In die periode werd een winststijging van 22 procent geboekt, tot 1.099 miljoen euro. Ondanks de zeperd in Spanje handhaaft Aegon de verwachting dat de winst over heel 1999 22 tot 25 procent hoger zal uitkomen vorig jaar. Wel vaagde het Spaanse verlies de positieve resultaten in onder meer Hongarije volledig weg.

De Nederlandse verzekeraar heeft in Spanje te kampen met omvangrijke schadeclaims van de automobilisten onder de clièntele. Schadeverzekeringen zijn op dit moment door de grote hoeveelheid ongelukken en door de felle concurrentie in heel Europa een crime voor verzekeraars.

Aegon behaalt over de hele linie bezien 87 procent van zijn resultaat uit stabiele en goed renderende levensverzekeringen en slechts een klein deel uit schadepolissen. In Spanje maakt het schadebedrijf echter de helft van de activiteiten uit.

Aegon is inmiddels begonnen met een reorganisatie in Spanje, waarbij het lokale management stevig de oren is gewassen maar niet vervangen. ,,Het is hetzelfde management, maar het management is niet meer hetzelfde'', zei bestuursvoorzitter K. Storm gisteren. Binnen een half jaar wil Aegon beslissen wat er moet gebeuren met de Spaanse dochter, die voor de helft actief is in de wel succesvolle levensverzekeringen.

In de groeiende Spaanse markt voor pensioenen ziet Aegon veel brood. De levensverzekeringsproducten worden afgezet door de verzekeringsagenten, die ook de autoschadepolissen slijten. ,,Een klant aan wie een schadepolis wordt verkocht, neemt ook vaak een levensverzekering. Dat gaat heel goed'', zei Storm. Het betekent wel dat niet zo makkelijk afscheid genomen kan worden van de autoverzekeringen in Spanje.