Epe ontslaat 18 brandweerlieden

Achttien van de 21 brandweerlieden van het vrijwillige brandweerkorps in Vaassen hebben vandaag van het gemeentebestuur in Epe ontslag aangezegd gekregen.

De brandweerlieden hadden eind oktober zelf om ontslag gevraagd als gevolg van een onoplosbaar conflict tussen het vrijwillige korps en de gemeente over professionalisering van de brandweer. Zeven brandweerlieden vertrekken al op 16 november, de elf anderen blijven tot 1 februari 2000 om de veiligheid van de Vaassense bevolking, met name tijdens de millenniumwisseling, te waarborgen.

Aanleiding voor het conflict was een omstreden rapport over het korps Vaassen. Volgens woordvoerder M. Thijssen van de achttien ontslagen brandweerlieden stond het rapport ,,vol laster en leugens''.

Het conflict kwam deze zomer tot een uitbarsting toen het korps niet voltallig naar een bruiloft van een van de brandweerlieden mocht. De gemeente eist dat er altijd een uitrukploeg van minimaal zes mensen in het dorp is. Dat mogen volgens de gemeente ook vervangers zijn, maar dan moeten de Vaassenaren zelf voor de kosten opdraaien.

De achttien dienden hun ontslag in nadat de gemeente eerder postcommandant J. van der Haar functioneel leeftijdsontslag had aangezegd. Omdat Van der Haar nog maar kort in dienst blijft, wil Epe de postcommandant niet belasten met het bouwen aan een nieuwe Vaassens brandweerkorps, zo meldt het college. Deze taak legt de gemeente nu bij de twee overgebleven krachten.