Duitsers verhogen belasting op benzine

Het Duitse parlement heeft gisteren ingestemd met een verhoging van de benzineaccijns. Volgend jaar komt er 6 pfennig (6,7 cent) bij. In 2004 stijgt de accijns met nog een keer dat bedrag. In april had de regering de benzineaccijns al met 6 pfennig verhoogd. Door de verhoging wordt het verschil tussen de Nederlandse en Duitse benzine weer kleiner. In 1997 verhoogde de Nederlandse regering de accijns met 13 cent. Dat leidde tot problemen met de pompen in de grensstreek. Een compensatie die de regering bood, werd door de Europese Commissie verboden. Minister Zalm van Financiën probeert het geld nu bij de oliemaatschappijen terug te krijgen.

De Bovag, de branchevereniging voor de pomphouders, vindt niet dat de Duitse verhoging ruimte biedt voor weer een Nederlandse accijnsverhoging. ,,Op diverse plaatsen langs de grens is het prijsverschil 30 tot 40 cent per liter. Nederland verhoogt de accijns ook elk jaar met de inflatiecorrectie. Dat is ongeveer 2 cent per liter. Dat doen de Duitsers niet. Het verschil zal eerst kleiner moeten worden'', aldus een woordvoerder. (Reuters, ANP)