Conflict over Franse vleesboycot verhevigd

De Europese Commissie heeft Frankrijk gisteren opnieuw met juridische stappen gedreigd in het conflict over de Franse weigering om het verbod op de import van Brits rundvlees op te heffen. Gisteren is er druk telefonisch overleg geweest tussen de Britse en Franse premiers, Blair en Jospin. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie reisde speciaal naar Parijs voor overleg met president Chirac en premier Jospin om het conflict te bezweren. Ook bogen Europese en Franse topambtenaren zich opnieuw over de technische aspecten. Desondanks liet Frankrijk gisteren opnieuw weten niet bereid te zijn de boycot op te heffen. Frankrijk vindt dat aan zijn voorwaarden op het gebied van gezondheid en veiligheid nog niet is voldaan. De Fransen zeggen wetenschappelijk bewijs te hebben dat het Britse vlees nog niet veilig is.

Dit standpunt staat lijnrecht tegenover dat van de Commissie, die meent dat het Britse rundvlees niet onveiliger is dan vlees elders uit Europa. De Europese Commissie hief op 1 augustus de ban op Brits rundvlees op, omdat er volgens haar geen gevaar meer is op de gekkekoeienziekte BSE, die bij mensen tot het dodelijke hersenvirus Creutzfeldt-Jacob kan leiden.

Frankrijk beweert nog steeds het tegendeel. Dinsdag wordt een beslissing van de Europese Commissie verwacht. Een woordvoerder van Prodi zei nog steeds goede hoop te hebben op een ,,diplomatieke oplossing''. Als die op 16 november niet gevonden is zal ,,de Commissie haar verantwoordelijkheden nemen''. Eén van de mogelijkheden die de Commissie heeft is naar het Europese Hof te stappen. (Reuters, ANP)