Cijfers Dell in lijn met verwachtingen

De winst van het Amerikaanse computerbedrijf Dell is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar 483 miljoen dollar. Dat bedrag was 42 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Dell groeide in het derde kwartaal met 41 procent tot 6,78 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De nettowinst van Dell kwam uiteindelijk uit op 289 miljoen dollar door de overname van Dell van branchegenoot Convergent voor 194 miljoen dollar. Convergent is de eerste grote acquisitie in de historie van Dell.

De resultaten over het derde kwartaal, dat voor Dell op 29 oktober eindigde, lagen in de lijn der verwachtingen met de bevindingen van analisten op Wall Street. Dell heeft vorige maand een winstwaarschuwing gegeven vanwege de gestegen prijzen voor chips, maar die hogere kosten werden gecompenseerd door een fors stijgende omzet.

Dell is in het afgelopen kwartaal Compaq gepasseerd als de grootste verkoper van personal computers in de Verenigde Staten. Wereldwijd is Compaq nog steeds marktleider.

Dell is ook het meest succesvolle bedrijf op Internet, waar het 43 procent van zijn omzet vandaan haalt. Omgerekend op jaarbasis verkoopt Dell voor 12 miljard dollar producten via Internet.

Dell, gevestigd in Austin (Texas), verwacht in het komende kwartaal geen stagnering in de inkomsten als gevolg van de vrees voor milleniumproblemen met zijn computers.

De verkopen van Dell aan zakelijke klanten stegen tussen augustus en november met 72 procent. Het bedrijf zag zijn omzet vooral groeien in eigen land, namelijk met 45 procent.

In Europa was de groei met 22 procent wat lager. Over de eerste negen maanden van dit boekjaar boekte Dell een winst van 1,42 miljard dollar. Dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de winst 1,04 miljard dollar bedroeg.