BP Amoco grootste gasproducent VS

BP Amoco vergroot haar belang in het Amerikaanse aardgasbedrijf Crescendo Resources en wordt daarmee de grootste aardgasproducent in de Verenigde Staten. Dat heeft de Brits-Amerikaanse oliemaatschappij gisteren gezegd. Crescendo is een joint venture van BP Amoco, dat 41 procent van de aandelen bezit, en de Spaans-Argentijnse branchegenoot Repsol-YPF, dat de resterende 59 procent in handen heeft. Met de overname van een ,,aanzienlijk deel'' van het belang van Repsol-YPF voor 500 miljoen dollar (ruim 1 miljard gulden) wordt BP Amoco voor circa driekwart eigenaar van Crescendo, aldus een woordvoerder van het olieconcern. De Amerikaanse autoreiten moeten de transactie nog goedkeuren.

Later deze maand wil Repsol-YPF ook zijn resterende aandeel in Crescendo verkopen. Het concern, dat deze zomer ontstaan is toen het Spaanse Repsol het Argentijnse YPF kocht, wil zich toeleggen op olie- en aardgasproductie in Spanje, Noord-Afrika en Latijns Amerika. (AP)