Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

BP Amoco grootste gasproducent VS

BP Amoco vergroot haar belang in het Amerikaanse aardgasbedrijf Crescendo Resources en wordt daarmee de grootste aardgasproducent in de Verenigde Staten. Dat heeft de Brits-Amerikaanse oliemaatschappij gisteren gezegd. Crescendo is een joint venture van BP Amoco, dat 41 procent van de aandelen bezit, en de Spaans-Argentijnse branchegenoot Repsol-YPF, dat de resterende 59 procent in handen heeft. Met de overname van een ,,aanzienlijk deel'' van het belang van Repsol-YPF voor 500 miljoen dollar (ruim 1 miljard gulden) wordt BP Amoco voor circa driekwart eigenaar van Crescendo, aldus een woordvoerder van het olieconcern. De Amerikaanse autoreiten moeten de transactie nog goedkeuren.

Later deze maand wil Repsol-YPF ook zijn resterende aandeel in Crescendo verkopen. Het concern, dat deze zomer ontstaan is toen het Spaanse Repsol het Argentijnse YPF kocht, wil zich toeleggen op olie- en aardgasproductie in Spanje, Noord-Afrika en Latijns Amerika. (AP)