Borst verzwaart gifnorm tarwe

Minister Borst (Volksgezondheid) halveert de hoeveelheid graanschimmelgif deoxynivalenol (DON) die tarwe voor brood mag bevatten. Deze toxine, die wordt geproduceerd door de Fusarium-schimmel, komt van nature voor in tarwe. Nat weer tijdens de teelt kan tot verhoogde concentraties in de tarwe leiden. DON heeft bij mensen invloed op groei en afweersysteem. In juni besloot Borst, nadat er verhoogde concentraties werden gemeten, om net zoals in de Verenigde Staten de norm op 0,001 gram per kilo tarwe te stellen. Op basis van een recent advies van het onderzoeksinstituut RIVM heeft Borst nu besloten de norm tot 0,0005 gram per kilo tarwe te verlagen. Borst gaat proberen Europese normen voor het voorkomen van DON op te stellen. Het overgrote deel van het graan dat in Nederland in de voeding wordt verwerkt is afkomstig uit landen als Duitsland en Frankrijk.