Bijzondere mier duikt na 25 jaar weer op

Bij Varsseveld in de Achterhoek is deze herfst een nest van de Amazonemier gevonden. Een bijzondere ontdekking, meldt de Nederlandse Entomologische Vereniging te Wageningen vrijdag. Een enkele mier van de soort is 25 jaar geleden voor het laatst in Nederland aangetroffen. Dat was in Limburg.

De soort is in 1986 opgenomen op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Het insect komt alleen in warmere Europese landen voor, hoewel hij sporadisch tot in Zuid-Zweden wordt ontdekt. Deze mier vestigt zich het liefst op schraal grasland langs een zuidelijke bosrand.

De Amazonemier is bijzonder omdat de soort slaven nodig heeft om zich te voeden en te huisvesten. De mieren houden rooftochten om het aantal slaven op peil te houden. Ze overvallen daabij nesten van de grauwzwarte mier en roven daar de babymieren (poppen). Die brengen ze naar hun eigen nest, waar de poppen verzorgd worden tot ze volwassen zijn en taken kunnen uitvoeren.

De Achterhoekse Amazonemieren kwamen juist terug van een rooftocht, toen ze werden ontdekt door leden van de mierenwerkgroep van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). De colonne was een paar meter lang en 20 centimeter breed. Ondanks het gunstige weer (een warme herfstmiddag) hadden de mieren geen poppen bij zich. De rooftocht was kennelijk mislukt. De mieren slopen een verborgen nestopening binnen en waren niet meer te bekennen. (ANP)