Bijsmaak

Het kroost van bestuursvoorzitter McMaster en financieel directeur Ackermans van KPNQwest was deze week opgetrommeld om de beursintroductie op te luisteren. Met jasje en stropdasje mochten de kleuters en pubers een begin maken met de opbouw van hun netwerk in de financiële wereld.

Toch was de feestvreugde niet onverdeeld. KPNQwest zag zich een slordige miljard door de neus geboord. Dat gaf een wrange bijsmaak. Het aandeel werd afgelopen dinsdag voor 20 euro naar de markt gebracht, maar had gezien de koersexplosie die volgde ook 30 euro kunnen opbrengen. Achter de schermen zijn er misschien zure gezichten getrokken, daarvóór was alles koek en ei. Je kunt wel overal over zeuren, was de strekking van de reactie van KPN-bestuursvoorzitter Dik, die liever in grote lijnen denkt.

Alles is beter, zal zakenbankier Morgan Stanley Dean Witter gedacht hebben, dan een drama zoals Libertel dat beleeft. Het aandeel noteert nog steeds onder de introductiekoers.

KPNQwest houdt een opbrengst van twee miljard gulden over. De meeste Nederlandse energie- en kabelbedrijven durven van zo'n bedrag niet meer te dromen. Hun Enertel-project, vorig jaar voor ruim 200 miljoen gulden verkocht, bleek voor het Britse Energis 1,1 miljard waard.

Alleen Delta en fusiepartners Edon/Pnem/Mega worden onverwacht beloond voor een mislukte onderneming. Zij hebben 15 procent in Enertel vastgehouden. Het Rotterdamse Eneco zag pas in oktober af van zijn Enertelbelang en ziet tientallen miljoenen aan zich voorbijgaan. Als zakenbankiers de telecommarkt niet kunnen inschatten mag je dat van gemeentebestuurders al helemaal niet verwachten. Zij kunnen Dik citeren: er valt altijd wat te zaniken.