Beurs keert op schreden terug na snelle start

De Amsterdamse effectenbeurs, die gisteren nog omhoog werd gedreven door de technologiefondsen, is gedaald. De AEX-index noteerde rond het middaguur 591,19 punten, een verlies van 3,61 punten.

Aanvankelijk zette de AEX-index, die afgelopen week 2 procent is gestegen, de stijging voort en kwam met 599,08 punten heel dichtbij de 600-puntengrens. Gisteren eindigde de AEX met 594,8 punten op de hoogste slotstand van het jaar. Vanmorgen kochten beleggers opnieuw flink stukken aan, wat de index in de richting van een nieuw absoluut record opdreef. Dat werd vorig jaar zomer gevestigd op 600,15 punten.

De daling vanochtend na de snelle start was het gevolg van winstnemingen door beleggers. De meeste hoofdfondsen moesten in de tweede helft van de ochtend terug. Een begrijpelijke ontwikkeling, aldus een handelaar. ,,Waarom zou je wel de stukken mee het weekeinde innemen en niet het geld?''

Handelaren verklaarden de grote omzetten vandaag uit de hectische week die achter de rug is. Daarin kwam veel nieuws naar buiten. Vooral de telecommunicatie was de afgelopen dagen een bedrijfstak die volop in de schijnwerpers stond. Maar ook de technologiesector kreeg een aantal berichten te verwerken, waarbij vooral de gerechtelijke uitspraak over Microsoft effect had.

Philips, dat na een uur handel nog een koerswinst van 1,70 euro had geboekt, noteerde ruim anderhalf uur later 2,90 euro lager op 112,60. Daarnaast stonden onder meer Numico, ING en Aegon duidelijk in de min. ASML wist de koerswinst van de eerste uren wel vast te houden. Het bedrijf uit Veldhoven profiteerde van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Dat heeft een `target' afgegeven van 98 euro voor de fabrikant van chipmachines. De koers klom 1,70 euro tot 80,05 euro.

De daling van Numico, dat een samenwerking heeft aangekondigd met de Amerikaanse drogisterijketen Rite Aid, wekte enige verbazing op de beurs. Ondanks dit goede nieuws ging Numico met bijna 5 procent omlaag naar 35,90 euro. ,,Het is alsof iemand op de verkoopknop in slaap is gevallen'', zei een handelaar.

Hoogvlieger was ook nu weer Endemol. Het amusementsconcern profiteert nog steeds van contracten die deze week zijn getekend met de Duitse commerciële televisiezender RTL. De koers van het aandeel trok aan met 1,80 euro tot 39,00 euro.

In het oog sprong verder het aandeel TPG. Dat lag vooral aan de succesvolle beursintroductie van de branchegenoot UPS. Sommige marktpartijen bedachten daarop dat de Nederlandse postgroep een fraaie overnameprooi voor de Amerikanen zou kunnen zijn en dreven de koers met 1,06 euro naar 26,66 euro. Gisteren was het aandeel van TPG al fors gestegen. Een handelaar: ,,TPG staat in de schijnwerpers omdat in deze sector een fusiegolf wordt verwacht en er niet veel spelers zijn.''