Atletiekunie krimpt topselectie in

De Nederlandse atletiekunie KNAU heeft haar topselectie voor het komende seizoen van 25 naar veertien atleten teruggebracht. Dat is mede het gevolg van de tegenvallende prestaties bij de wereldkampioenschappen deze zomer in Sevilla. Daar werd slechts één klassering bij de eerste acht – Kamiel Maase achtste op de 10.000 meter – behaald. Technisch directeur Bert Paauw sprak vanmorgen in Nieuwegein over ,,de kater van Sevilla''. ,,Er zijn veel fouten gemaakt'', bekende Paauw.

De KNAU heeft met name op het gebied van de mentale weerbaarheid tekortkomingen bij de atleten bespeurd. Paauw: ,,In plaats van dat een atleet bij zo'n WK boven zichzelf uitstijgt, wordt hij bij binnenkomst van het stadion heel klein. Zoiets baart ons zorgen.'' De KNAU wil meer controle gaan uitoefenen op de activiteiten van de atleten. Zo kan er snel hulp van buiten worden ingeroepen, bijvoorbeeld van een psycholoog.

Twee van de elf atleten die in Sevilla meededen, zijn uit de topselectie verwijderd. Dat zijn verspringster Sharon Jaklofsky en steepleloper Simon Vroemen. Zij staan op een B-lijst. Dat betekent dat ze nog wel financieel zullen worden gesteund, maar minder dan de leden van de topploeg. Op de B-lijst bevinden zich ook middenafstandsloopster Stella Jongmans en drie polsstokhoogspringers (Blom, Looije en De Wilt). Tot de atleten die zelfs niet op de B-lijst voorkomen, behoren discuswerpster Jacqueline Goormachtigh en marathonloper Bert van Vlaanderen.

Sprinter Troy Douglas komt ook niet voor op de twee lijsten. Hij wordt beschuldigd van het gebruik van doping. Om die redenen trok hij zich vlak voor de WK terug. De tuchtzaak tegen Douglas moet nog plaatsvinden. Op 17 november staat daarvoor een zitting gepland. De atleet heeft met het oog op de Olympische Spelen in Sydney ook nog geen Nederlands paspoort. Hij verwacht het document binnenkort te krijgen.

Technisch directeur Paauw hoopt volgend jaar in Sydney met een ploeg van op z'n minst tien atleten aan de start te kunnen staan. Op de Olympische Spelen in Atlanta deden drie jaar geleden negen mannen en vrouwen mee, in Barcelona '92 zelfs zestien. Voor Sydney is voor het eerst de regel ingevoerd dat elke atleet maar drie pogingen mag doen om de limiet te halen. De atleet moet tevoren aangeven welke wedstrijden hij daarvoor wil gebruiken.

De topselectie van de KNAU bestaat uit: Van Balkom (sprint), De Bruin (speerwerpen), Goossens (400 meter horden), Van Hest (marathon), Koeman (speerwerpen), Koers (1.500 meter), Korving (110 meter horden), Van der Kruk (discuswerpen), Liefers (1.500 meter), Maase (10.000 meter en marathon), Pennings (hoogspringen), Rosendaal, Warners (beiden tienkamp) en Wijenberg (marathon).