Anjers taboe voor vorstin

De Britse koningin Elizabeth wenst verschoond te blijven van paarse bloemen op haar kamer. En anjers wil ze helemaal niet zien, de kleur maakt niet uit. Dat zijn twee van de aanwijzingen op een lange lijst die de staf van de vorstin naar de twee Zuid-Afrikaanse hotels heeft gestuurd waar ze deze week verblijft voor de Gemenebest-conferentie.

Een greep uit de andere richtlijnen die het Sheraton Hotel in Pretoria en het Royal Hotel in Durban hebben gekregen: gekruid voedsel is uit den boze, en hetzelfde geldt voor ongekookte schaaldieren. Maar fruit ziet de koningin op haar tafel graag verschijnen. Als het maar geen aardbeien zijn, want daar heeft haar echtgenoot prins Philip een hekel aan.

Voor het ontbijt wil de vorstin geroosterde bruine boterhammen, haverkoeken en Engelse marmelade. Bij voorkeur slaapt ze onder katoenen lakens en wollen dekens. Maar als een hotel dat beddegoed speciaal moet kopen, is een dekbed ook goed. Een tv wil ze in haar slaapkamer niet hebben. Maar een tv in de zitkamer weet ze zeer op prijs te stellen, vooral als een schotelantenne voor de ontvangst van Britse tv-zenders zorgt.