Zweden heeft de hoogste belastingdruk ter wereld

Zweden heeft de hoogste belastingen van alle landen ter wereld. Daar wordt 53 procent van het bruto nationaal product, de totale verdiensten van het land, besteed aan belastingen en sociale zekerheid. Nederland staat met 41 procent op een tiende plaats.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Associatie van Belastingbetalers (TAE) over 29 staten, waaronder alle EU-lidstaten, de grote Angelsaksische landen, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije. Mexico kent gemiddeld de laagste belastingdruk: 15,5 procent in 1998. In vergelijking met 1975 daalde de fiscale druk in Nederland met 2 procent.

Een Mexicaanse werknemer houdt gemiddeld ook het meest over van zijn bruto-inkomen, zo'n 99 procent. In Nederland ligt dit gemiddeld op 61 procent. Van de totale kosten die een werkgever voor zijn personeel betaalt, houdt de werknemer in Nederland gemiddeld 56 procent over. Voor dit cijfer is Zuid-Korea met 88 procent het meest voordelige land.

Het gemiddeld netto-inkomen per werknemer ligt met 22.614 dollar per jaar (47.941 gulden) het hoogst in Zwitserland. Nederland staat op de elfde plaats met een gemiddeld netto-inkomen van 17.694 dollar (37.511 gulden).

Het bruto inkomen per hoofd van de bevolking ligt echter het hoogst in Luxemburg, waar de burger over 64 procent meer beschikt dan het gemiddelde voor de 29 landen.

De VS staan hier op de tweede plaats met een gemiddeld bruto inkomen dat 45 procent hoger ligt. Nederland staat ook hier op de elfde plaats, met een inkomen dat 10 procent hoger ligt dan het gemiddelde. (ANP)