Zanger Taj Mahal eist alle aandacht voor zichzelf op

Wenst u voor uw feestje een duet door één persoon en een presentator die het liefst zichzelf hoort? Neem dan contact op met Taj Mahal, dan bent u in één klap klaar, mits u tenminste een beetje geduld heeft. De Amerikaanse zanger/gitarist begon gisteren zeven kwartier te laat, zong vier liedjes in zijn eentje en kondigde toen doodleuk de pauze aan. Een vreemde opening van een concert dat bedoeld was om Kulanjan te promoten, de nieuwe cd waarop hij zich meet met de Malinese koraspeler Toumani Diabate.

Wie deze cd-me(e)ting gewonnen had, werd na de pauze - het was inmiddels middernacht - op het podium uitgebeeld. Mahal zat in een hawaïhemd en met een hoed op hoog op een kruk achter een microfoon, Toumani Diabate naast hem nederig op de grond.

Om alle twijfel uit te sluiten was het eerste gezamenlijke stuk, `Catfish Blues', er ook nog een `written by Taj Mahal', althans volgens de cd-tekst. Dat hetzelfde stuk onder de titel `Rollin' Stone' al in 1950 werd vastgelegd door McKinley Morganfield alias Muddy Waters, is voor Mahal natuurlijk sneu. Er wordt in die blueswereld zoveel gestolen!

Ook in het vervolg kwam Toumani Diabate nauwelijks aan bod. Het Malinese zingen liet hij over aan twee anderen, en het krachtigste instrumentale tegenspel aan Bassekou Kouyate, op de banjo-achtig klinkende ngoni. In de toegiften werden de machtsverhoudingen nog één keer geschetst. Na `Queen Bee, Honey Bee' (met uiteraard Mahal als imker) volgde een Malinees triostuk waarin Toumani opnieuw de eer aan Kouyate liet, met balafonspeler Lasana Diabate als goede tweede.

Dat Toumani zich bij de presentatie van zijn eigen cd gedroeg als een anonieme begeleider heeft ongetwijfeld te maken met zijn persoonlijkheid. Maar evenzeer met de West-Afrikaanse traditie, waarin de vocalist altijd koning en de instrumentalist altijd dienaar is.

Wie wil horen hoe deze koraspeler de sterren van de hemel speelt, kan daarom beter op zoek gaan naar de cd New Ancient Strings, ook op het label Hannibal, waarop hij met Ballake Sissoko speelt. Koraspelers onder elkaar, net als hun vaders in 1970, ver van de mensen met grote monden.

Concert: Taj Mahal plus Toumani Diabate met band. Gehoord: 10/11 Melkweg, Amsterdam.