WILDE EEND MET POMODORI

Snijd de bouten (dij en poot) van de twee eenden, zodat u 4 stukken hebt. Knip met een keukenschaar het ruggedeelte van de borsten, zodat u de twee borsten en twee vleugels van elke eend hebt. (Uw poelier kan dat ook) Bewaar de rugstukken voor een bouillon. Verwarm de oven voor op 220° C. Verhit de 30 gram boter met olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er de takjes rozemarijn in. Bestrooi de bouten en stukken royaal met zout en peper. Doe eerst de bouten in het hete vet en bak ze in ca. 3 min. goudbruin. Doe dan de borsten-vleugelstukken in de pan met de bouten en laat nog ca. 3 minuten bakken. Snijd elke pomodori in 5 dikke plakken en schik die in een ovenschaal waar de stukken eend naast elkaar in passen. Bestrooi de tomaat met zout en peper. Leg de gebakken stukken eend op de plakken pompodori in de ovenschaal en giet er het bakvet over. De rozemarijn kan ook in de schaal. Zet de pan even weg (niet wassen!) om later de saus in te maken. Zet de ovenschaal ca. 20 min. in de oven, waarbij u de eend 1 of 2 keer met het vet bedruipt. Controleer op gaarheid door met een scherp mes in de dij te prikken. De eend is gaar wanneer dat makkelijk gaat. De sappen die eruit lopen zijn een beetje rood, maar dit hoort. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de eend 5 min. rusten terwijl u de saus maakt. Zet de ongewassen pan op een hoog vuur. Blus de pan af met rode wijn en laat inkoken tot een siroop. Giet er de bouillon bij en laat die ook op een hoog vuur inkoken tot een siroop. Draai het vuur heel laag en roer een paar stukjes boter door de siroop. Laat ze onder het roeren bijna smelten en voeg dan weer een paar stukjes toe. Ga zo door tot u een glanzende dikke saus hebt. Houd de saus warm op zeer laag vuur. De saus mag niet te warm worden omdat de boter anders van de siroop zal scheiden. Snijd de borsten van de karkassen. Schik de plakken pomodori op warme borden en leg er de borsten en bouten op. Schep er de saus over en dien op met een puree van aardappel en knolselderij met groene pepertjes of in olijfolie geroosterde aardappels.