Waar zijn de leiders gebleven?

Erich Honecker, van 1971 tot 1989 secretaris-generaal van de Socialistische Eenheidspartij (SED), is na zijn vlucht naar Moskou in 1992 uitgeleverd. Een proces tegen Honecker werd in 1993 beëindigd vanwege Honeckers slechte gezondheidstoestand. Hij leed aan leverkanker en overleed in 1994 in Chili.

Erich Mielke, chef van de staatsveiligheidsdienst (Stasi), is in 1993 na een proces van 20 maanden - veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens moord op twee politiecommissarissen, die hij in 1939 als jonge communist had gepleegd. In 1994 mocht de demente Mielke de cel om gezondheisredenen verlaten. Hij woont in Berlijn.

Egon Krenz, opvolger van Honecker in oktober `89, is tot 6,5 jaar celstraf veroordeeld, omdat hij mede-verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van zes Oost-Duitsers bij een vluchtpoging over de grens. Hij gaat in beroep bij het Europese Hof in Luxemburg.

Günter Schabowski en Günther Kleibert, ook leden van het Politburo, zijn tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter acht bewezen dat zij verantwoordelijk waren voor het doden en schieten op vluchtelingen bij de grens.

Politburo-leden Herbert Häber, Siegfried Lorenz en Hans-Joachim Böhme hangen straffen boven het hoofd, omdat ze in de jaren tachtig in een aantal gevallen opdracht zouden hebben gegeven tot het doodschieten van `Muurvluchtelingen'.