VS halen Aruba van drugslijst

Aruba en Belize zijn verwijderd van de lijst van drugslanden, die jaarlijks door de Verenigde Staten wordt opgesteld. Dat heeft een Amerikaanse regeringswoordvoerder gisteren bekend gemaakt.

Het Amerikaanse besluit betekent dat de Carraïbische eilanden nu zijn gevrijwaard van `certificatie', de jaarlijkse rapportcijfers die aan landen worden gegeven in verband met hun inzet bij de drugsbestrijding. Landen die niet voldoende meewerken aan de Amerikaanse inspanningen op het gebied van drugsbestrijding, worden afgesneden van Amerikaanse economische en andere hulp.

Aruba is van de lijst gehaald omdat de meeste heroïne en cocaïne die via het eiland wordt gesmokkeld bestemd is voor Europa en niet voor de VS, aldus een Amerikaanse regeringswoordvoerder. ,,We merkten een verandering in het smokkelpatroon en in eerlijkheid jegens Aruba leek het logisch het land van de lijst te halen.'' Alleen landen waarvan het drugsprobleem een serieuze en directe bedreiging voor de VS is, staan op de lijst. De drugshandel vanuit Belize zou sterk zijn afgenomen.

De luchthavens van Aruba en Curaçao zijn eerder dit jaar met instemming van Nederland door de VS in gebruik genomen als Forward Operating Locations, bases van waaruit drugbestrijdingsoperaties worden ondernomen in heel Latijns Amerika. De FOL's moeten de Amerikaanse bases vervangen aan het Panama-kanaal, dat in december wordt teruggegeven aan Panama. Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen schreef in april aan de Tweede Kamer dat de nieuwe bases een ,,gunstige uitwerking'' zouden hebben op de reputatie van de Antillen en Aruba als drugslanden. Deze voorspelling lijkt nu uit te komen, met de verwijdering van Aruba van de drugslijst.

Nog wel op de lijst staan Afghanistan, de Bahamas, Bolivia, Brazilië, Cambodja, China, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Haïti, Hong Kong, India, Jamaica, Laos, Mexico, Birma, Nigeria, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Taiwan, Thailand, Venezuela en Vietnam. Daarvan hebben Afghanistan en Birma dit jaar geen certificaat van goed gedrag ontvangen.

Vanuit het Amerikaanse Congres was druk uitgeoefend op de regering om Cuba ook op de drugslijst te zetten, omdat een drugsvangst in Colombia onlangs in verband werd gebracht met het eiland. Maar volgens een regeringswoordvoerder waren deze drugs bestemd voor Spanje, niet voor de VS. Bovendien was de lading nooit in Cuba aangekomen en kan zij niet worden bijgeschreven in het Cubaanse drugsdossier. (Reuters, AP)