Van der Stoel stapt op bij Verenigde Naties

De voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Max van der Stoel, heeft formeel zijn functies bij de Verenigde Naties neergelegd. Diplomaten in Genève hebben woensdag gezegd dat Van der Stoel eerder deze maand om persoonlijke redenen zijn ontslag heeft ingediend. De 75-jarige Van der Stoel was sinds 1991 speciale rapporteur voor de mensenrechten in Irak. Een jaar na zijn aantreden in die functie riep Bagdad al om zijn vertrek wegens de kritische rapporten van Van der Stoel over de toestand in Irak. Van der Stoel mocht Irak niet in. De laatste zeven jaren richtte Van der Stoel zich ook op Centraal- en Oost-Europa. Hij is Hoge Commissaris voor Minderheden bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Begin volgend jaar zou hij ook deze functie vanwege zijn leeftijd neerleggen, maar de OVSE heeft nog geen opvolger kunnen vinden. (ANP)