Tranen Adelmund om allochtonen

Om te huilen zijn de gemiddelde resultaten van allochtone leerlingen. In het kielzog van scholen in de grote steden, hebben de Onderwijsinspectie, de Onderwijsraad en onlangs ook het Sociaal Cultureel Planbureau dat dit jaar vastgesteld.

Veel Marokkaanse en Turkse kinderen spreken op hun vierde jaar nog geen woord Nederlands en slepen die taalachterstand hun hele onderwijsloopbaan mee. Gemiddeld hebben ze op hun twaalfde een achterstand van een tot twee jaar.

Gistermiddag moest staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) huilen tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Aanleiding was een vraag van Kamerlid Rabbae (GroenLinks) over wanneer er eindelijk iets gedaan wordt aan die achterstanden. Hij reageerde op Adelmund die het probleem leek te bagatelliseren: volgens haar gaat het goed met veel allochtone kinderen.

,,Die kinderen hebben een spectaculaire voorsprong ten opzichte van hun ouders. Waarom roept niemand dat? Waarom sterkt niemand hen in die kracht?'', riep Adelmund wanhopig. De staatssecretaris, die niet de problemen van allochtone kinderen maar `hun kansen' wil belichten, begon daarna te huilen.

Na schorsing van de vergadering, kondigde ze een plan aan om de achterstanden aan te pakken. Het verschijnt in januari en heet `OK-scholen'. OK staat voor `onderwijskansen'.