The First Wives Club

Goldie Hawn (1945), Bette Midler (1945) en Diane Keaton (1946) zijn gedumpt door hun groene blaadjes prefererende echtgenoten. ,,Je geeft ze de beste jaren van je leven, en ze gaan ervandoor met een twaalfjarige'', jammert een van hen. ,,Mannen kunnen 300 worden, en ze zien er nog steeds uit als een stuk.'' Dan besluiten ze samen wraak te nemen.

Er zit een heel dun laagje politiek-correctheid op de film The First Wives Club: eindelijk slaan vrouwen de handen ineen tegen al die jongemeisjesgeile heren. Maar even blazen en het is eraf. Regisseur Hugh Wilson laat alleen maar clichés over vrouwen voorbijkomen, en wel alle denkbare. Vrouwen zijn óf heel mooi óf heel lelijk, ze zijn altijd dom, en ze kakelen en kijven voortdurend. In de film wordt de uiteindelijke wraak pas gerealiseerd met de hulp van een aantal mannen, omdat de vrouwen zelf eerst nog onderling ruzie krijgen. Ook moeten de dames er door een werkman op worden geattendeerd dat ze een plattegrond ondersteboven houden.

Je gaat je door al deze onzin afvragen of het hele `oude bokken-groene blaadjes'-verhaal niet ook een stereotiep verzinsel is. Of Wilson niet zélf toevallig een voorkeur heeft voor piepkleine meisjes – een voorkeur die hij graag als een algemener maatschappelijk verschijnsel wil afbeelden dan het in werkelijkheid is, zodat het allemaal wat normaler lijkt. Zo is er een psycholoog die erom bekend staat dat hij op congressen aan de hand van de evolutietheorie uit de doeken doet waarom vrouwen op oudere mannen vallen, waarna hij tijdens de borrels en diners wetenschapstertjes van half zijn leeftijd probeert te versieren.

En zo kopte het glimmend damesblad Marie Claire de afgelopen maand juichend dat `de ideale man' tien jaar jonger is. Iedereen hangt de theorie aan die hem of haar het best uitkomt om het eigen gedrag te rechtvaardigen.

Alle tijd voor dit soort bespiegelingen tijdens het kijken naar The First Wives Club, want het is een doodsaaie film. Zet wel het geluid uit, want die wijven maken een enorm lawaai met hun gekwaak, en op een gegeven moment gaan ze nog zingen ook. Zet eigenlijk maar gewoon de tv uit. En dat terwijl seksistische grappen zo leuk kunnen zijn.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS), Net5, 20.30-22.25u.