THE ARTIST

Het Grote Namenspel duurt voort: op de nieuwe cd van The Artist (Formerly Known As Prince) staat Prince als producer vermeld. Is Prince wederopgestaan en wil Voorheen Prince nu toch weer Prince heten, zoals sommige kranten en tijdschriften al hebben gemeld? Nee, zo liet The Artist in interviews weten. Prince staat vermeld als de producer omdat het titelnummer van de nieuwe cd, `Rave Un2 The Joy Fantastic', dateert uit de tijd dat The Artist nog Prince was en The Artist zijn nieuwe cd wilde laten klinken als een Prince-plaat.

Toch klinkt Rave Un2 The Joy Fantastic niet als een oude Prince-plaat. Er duiken wel flarden op uit zijn Prince-tijd, zoals het gitaarsolootje in het titelnummer, maar Rave Un2 The Joy Fantastic is toch vooral een vervolg op Emancipation, het onbegrepen meesterwerk van The Artist van drie jaar geleden. Net zoals deze drievoudige cd is bijna alles op Rave Un2 The Joy Fantastic van een superieur niveau: de melodieën zijn mooi, de instrumentatie ingenieus en de korte gitaarsolo's lyrisch.

Gastmusici als Chuck D. en Sheryl Crow, die niet alleen meezingt op `Baby Knows', maar ook `Everyday Is A Winding Road' mede schreef, hebben niet kunnen voorkomen dat Rave Un2 The Joy Fantastic weer een typische (Voorheen)-Prince-plaat is geworden. Rave Un2 The Joy Fantastic is door en door eclectisch is en staat vol met vertrouwde funk, soul, rock, rap en ondefinieerbare muziek. Natuurlijk bevat de cd ook een geil nummer, al klinkt dit in de vorm van `Hot Wit U' beetje obligaat.

Toch kent de cd wel een verrassing. Een paar minuten na het ogenschijnlijke einde op, klinkt de toegift `Prettyman', waarin The Artist zich ontpopt als een kloon van James Brown. Net zoals vroeger zijn stamvader schreeuwt en gilt The Artist om de saxofonist Maceo Parker: ,,Maaaaceooo, brother, it's time to blow. Can I scream?''

The Artist: Rave Un2 The Joy Fantastic (Arista/NPG Records 07822-14624-2)