Syntus stuurt treinkaartjes per post op

Het bus- en treinbedrijf Syntus dat in de Achterhoek het openbaar vervoer exploiteert, gaat reizigers de mogelijkheid bieden om telefonisch en per e-mail kaartjes te bestellen. Die worden vervolgens per post opgestuurd.

De nieuwe service komt in de plaats van de verkoopagentschappen, die vanaf mei verdwijnen. Toen Syntus in het voorjaar bekendmaakte deze ticketpunten te sluiten en reizigers te verwijzen naar de kaartjesautomaten op NS-stations, leidde dat tot grote onrust. ,,Dat is voor ons de reden om vanaf komend voorjaar via de post kaartjes te versturen als alternatief voor mensen die de kaartjesautomaat te ingewikkeld vinden'', zegt Syntus-directeur J. Allersma. Het openbaarvervoerbedrijf is er nog niet helemaal uit op welke wijze de betalingen plaatsvinden. ,,We onderzoeken de voor- en nadelen van een acceptgirokaart en telefonische machtiging.'' (ANP)