`Stevige brief' Jorritsma blijkt trage formaliteit

De ,,stevige brief'' aan Haarlemmermeer, waarmee minister Jorritsma (Economische Zaken) gisteren in de Tweede kamer zei de gemeente duidelijk te hebben gemaakt het gemeentelijke gasbedrijf niet te privatiseren, was op datzelfde moment nog niet verstuurd. Bovendien blijkt uit de tekst van de later verzonden brief weinig van de ,,niet mis te verstane bewoording'' waarmee Jorritsma in de Kamer schermde.

Gistermiddag ontving Haarlemmermeer per fax pas een brief over de voorgenomen verkoop van gasbedrijf, opgesteld door directeur-generaal energie dr. N. van Hulst. De topambtenaar informeert de gemeente daarin ,,op uw telefonisch verzoek over de wettelijke regels inzake privatisering van gasdistributiebedrijven''. Brieven met dezelfde tekst waren op dat moment al wel verstuurd naar advocaten van potentiële kopers. In de brief staat dat er op het gebied van de privatisering van gasbedrijven nog geen regelgeving van kracht is, maar dat de minister een vergunning kan weigeren als ze bedenkingen heeft. Van Hulst wijst de Haarlemmermeer erop dat daarbij zal worden gekeken naar eventuele nadelige gevolgen van de privatisering voor kleinverbruikers.

In de Kamer suggereerde Jorritsma gisteren de gemeente in harde bewoordingen duidelijk te hebben gemaakt niet achter snelle privatsiering te staan, en dat ze verwachtte dat de democratische organen zich hierover reeds hadden gebogen of snel zouden gaan buigen. ,,Ik heb ze gezegd dat er absoluut geen automatische garanties zullen komen van mijn kant voor iets waarvan zij klaarblijkelijk denken dat dat wel gebeurt'', aldus de minister gisterochtend.

Haarlemmermeer is als eerste gemeente in Nederland bezig met onderhandelingen over de privatisering van haar gasdistributiebedrijf. Adviseurs van het Duitse RWE zouden met Haarlemmermeer praten over een overname.

In de elektriciteitssector heeft Jorritsma al enige privatiseringen gefiatteerd. Eerder dit jaar werd de Noord-Hollandse en Utrechtse stroomproducent UNA verkocht aan het Texaanse Reliant en verkochten Zuid-Hollandse overheden stroomproducent EZH aan het Duitse Preussen Elektra.

De liberalisering van de stroomsector is al wettelijk geregeld, maar de Tweede kamer moet die van de gassector nog behandelen. Vooral Kamerlid Crone (PvdA) toonde zich gisteren bevreesd voor de verkoop van gasbedrijven.