Shell stapt mogelijk uit project Tsjaad

Het 3,2 miljard dollar kostende Tsjaad-Kameroen-olieproject, waar Shell voor 40 procent bij betrokken is, ligt opnieuw onder vuur.

Milieudefensie stelt dat uit een aanvullend onderzoek blijkt dat het project niet aan de milieu-eisen van de Wereldbank voldoet. Zij vindt dat minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking tegen deelname van de Wereldbank in het project moet stemmen.

Shell heroverweegt inmiddels de positie in het project. Stoppen behoort tot de mogelijkheden. Een woordvoerder ontkent dat de heroverweging iets met de maatschappelijke kritiek te maken heeft. Critici beweren dat in Tsjaad en Kameroen een tweede Nigeria dreigt als het project nu in gang wordt gezet.

,,Wij houden alle projecten regelmatig tegen het licht. Dat heeft te maken met onze strengere investeringsdiscipline. Die heeft er het afgelopen kwartaal ook al toe geleid dat we 33 procent minder hebben geïnvesteerd.'' De woordvoerder betitelt een mededeling van de regering van Kameroen dat Shell zich uit het project heeft teruggetrokken, als voorbarig.

Volgens Esso, uitvoerder van het project, wordt overwogen de samenstelling van het consortium te veranderen. Naast Shell heeft Esso 40 procent en doet Elf voor 20 procent mee. ,,Er gaat geen project van Esso door als we daar geen goede milieuonderbouwing voor hebben'', pareert een Esso-woordvoerder de kritiek.

In 1996 kreeg het consortium een dertigjarige licentie om olievelden in het zuiden van Tsjaad te exploiteren. Daarbij hoort de aanleg van een pijpleiding van 1050 kilometer dwars door Kameroen naar zee.

Het Tsjadische regime schendt volgens lokale parlementariërs de mensenrechten. De regering van Kameroen geldt als een van de meest corrupte ter wereld. Deelname van de Wereldbank aan het project moet een garantie vormen dat de oliedollars ook aan de bevolking ten goede komen.(ANP)