Selectie Theater

De Cid

Enscenering Gerardjan Rijnders van tragikomedie van Pierre Corneille uit 1637 door Toneelgroep Amsterdam. Nieuwe stap in `het onderzoek naar de retoriek in de grote zaal', waarin soberheid en kunstmatigheid de toon bepaalt. Opmerkelijk en oogstrelend toneelbeeld, een welluidende vertaling van Laurens Spoor, voortreffelijk spel, raffinement in het algemeen en het hier zelden eerder gespeelde diamanten stuk zelf maken de productie tot een must-see. 12 nov Apeldoorn Schouwburg Orpheus, 13 nov Tilburg Schouwburg, 16, 17 nov Rotterdam Rotterdamse Schouwburg, 18 nov Maasticht Theater a/h Vrijthof.

Voorwaarts En Niet Vergeten

Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 12 nov Tilburg Schouwburg, 17 nov Arnhem Stadsschouwburg.

De Knecht Van Twee Meesters

In deze komedie van de achttiende-eeuwer Carlo Goldoni regisseert en speelt Aus Greidanus de knecht Truffaldino: een domme sloeber die dolgraag slim wil zijn, een even grappige als aandoenlijke clown. De bijfiguren rennen elkaar achterna over ladders en smalle richels en zo kennen we Toneelgroep De Appel weer: als de producent van vitaal en circusachtig toneel, vrolijk gekleurd maar met een toefje verdriet. T/m 18 nov Den Haag Appeltheater.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 12 nov Heerlen Stadsschouwburg, 16 nov Cuijk Streekschouwburg, 17 nov Uden Markant, 18 nov Helmond `t Speelhuis.

Black Box

Alex is liberaal, Michel is orthodox. In een land als Israel geeft dat problemen, zeker wanneer de tegenpolen aan dezelfde vrouw zijn gebonden. Paul Binnerts maakte van Amos Oz' politieke liefdesroman een speels en lichtvoetig drama, met heerlijk spel van oa Gijs Scholten van Aschat en Sabri Saad el Hamus. 12 nov Eindhoven Stadsschouwburg, 13 nov 's Hertogenbosch Theater BIS, 16 nov Zaandam Zaantheater, 17 nov Hoogeveen De Tamboer, 18 nov IJmuiden Het Witte Theater.

En verder

Keefman Acteur Jack Wouterse brengt een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. 12, 13 nov Haarlem Toneelschuur, 17, 18 nov Amsterdam Frascati II; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 12 t/m 14 nov Carré Amsterdam; 16 nov Stadsschouwburg Haarlem; 17 nov Schouwburg Rijswijk.