Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van de kleurrijke oud-burgemeester van Oss De Bourbon die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers heeft geholpen. Hij krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Ook aandacht voor het nieuwe reddingschip van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het al dan niet boren naar gas in de Waddenzee en het verouderde Russische ruimtestation MIR dat de komende lente onder begeleiding moet neerstorten op aarde. Verder agressiviteit bij stervenden die hun frustraties richten op familie en verzorgenden. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage over de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) die met man en macht werkt aan het opzetten van een nieuwe politiemacht in Kosovo. Dit korps moet zowel uit Albanezen als uit Serviërs gaan bestaan. Maar dat wil nog niet echt lukken. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. De kunstenares Käthe Kollwitz maakte voor een Duits soldatenkerkhof in Vladslo een beeld van een vader en een moeder die treuren om hun gesneuvelde zoon. Zij maakte het kunstwerk ter nagedachtenis van haar eigen zoon Peter die in Diksmuide sneuvelde. Afl.: Käthe Kollwitz (1867-1945) – een sterke vrouw. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears' extreme survival. Survivalmagazine waarin overlevingsdeskundige Mears enkele van de meest onherbergzame plaatsen op aarde bezoekt. In deze aflevering bezoekt hij de bevroren bossen in het noorden van Zweden en doet verslag van een vliegtuigongeluk vlakbij de noordpool. Afl.: The arctic circle. BBC2, 21.00-21.30u.

Lost Civilizations of Rio la Venta. Verslag van een internationale expeditie in de Chiapas-jungle in Mexico. In grotten werden talloze skeletten van kinderen gevonden die waarschijnlijk bij offerrituelen de dood vonden. Ook vond de expeditie diep in het oerwoud overblijfselen van een zeer oude religieuze beschaving. NGC, 21.00-22.00u.

Antenne: Moord in de jungle. Onthullende zoektocht en dubieuze rol van het Rode Kruis in Nederland bij de dramatische afloop van een gijzeling van een groep biologen in de jungle van Irian Jaya in 1996. De biologen werden ruim vier maanden vastgehouden. Bij de eerste bevrijdingspoging werden onschuldige Papoea's in koelen bloede doodgeschoten. TV2, 21.41-22.06u.

Oog in oog. Onder meer een portret van de Nederlandse astronaut André Kuipers – opvolger van Wubbo Ockels – die over enkele jaren onderzoek gaan doen in het Internationaal Ruimtestation ISS dat rond 2003 gereed moet zijn. Net5, 22.25-23.10u.

Horizon. De vertoning van de documentaire `Sybil' bracht in de jaren tachtig aan het licht dat veel mensen lijden aan Multiple Personality Disorder. BBC2, 22.30-23.20U.

De finale. Eerste aflevering van een vijfdelige serie waarin mensen worden gevolgd die toewerken naar het finale moment. In deze uitzending gaat om een moeder die haar dochtertje van acht onder moet brengen in een pleeggezin, het cabaretduo Lebbis & Jansen dat zich op een nieuwe voorstelling voorbereid en een duiksport-echtpaar dat op zoek gaat naar een witte haai. Ned.1, 22.37-23.13u.

Die Schützes 1989 – 1999 `Wir machen weiter'. Reportage over een voormalig Oost-Duitse familie, die met veel moed stappen heeft gezet in de richting van de vrijemarkteconomie, maar die haar droom zag eindigen in een nachtmerrie. ARD, 23.00-0.45U.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de voormalige Russisch dissident Artyem Troitski en de redacteur van de Russische editie van Playboy over heden en verleden. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. O.a. een gesprek met textielgigant Piet Zoomers. RTL4, 23.00-23.45u.

MUZIEK

2 meter sessies. In deze aflevering optredens van gitaarbands zoals Aerosmith, Black Crowes, Live en Travis. RTL5, 22.20-22.50u.

FILM

. Everyone Says I Love You (Woody Allen, 1996, VS). Allens 26ste film is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie in Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en op een gemaskerd kerstbal in Parijs waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. Ook met Goldie Hawn, Lukas Haas, Tim Roth, Drew Barrymore en Natalie Portman. Ned.3, 20.20-22.00u.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Spotswood (Mark Joffe, 1991, Engeland/Australië). Anthony Hopkins schittert als moderne trouble shooter die een familiebedrijf in Australisch gehucht dient te reorganiseren. Hij stuit er op hem onbekende humane waarden. Bescheiden satirische tragikomedie. ZDF, 24.00-1.35u., nagesynchroniseerd.

Liebe auf den ersten Blick (Rudolf Thome, 1991, Duitsland). De hereniging van Duitsland vormt de nadrukkelijke achtergrond van verdienstelijk drama over de liefde tussen een werkloze archeoloog annex alleenstaande vader uit Oost-Duitsland en een futurologe annex alleenstaande moeder uit West-Berlijn. ARD, 1.20-3.00u.

Frühling auf Immenhof (Wolfgang Schleif, 1974, West-Duitsland). Vijfde aflevering in reeks Heimatfilms die in jaren vijftig startte, rond een tot ponyhotel verbouwde boerderij. Met Heidi Brühl. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u.

Seven Seas to Calais / Sir Frances Drake il re dei sette mari (Rudolph Maté & Primo Zeglio, 1962, Italië/VS). Doorsnee-swashbuckler over de Engelse bestrijding van de Spaanse Armada anno 1588. Met Rod Taylor. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.