Selectie Musea

Hoed

Een mandje, een scheerkwast, een droogboeket of de Erasmusbrug: je kunt het zo gek niet bedenken of je blijkt het op je hoofd te kunnen zetten. De hoed is geen kwestie meer van een bol en een rand, zo blijkt op de tentoonstelling Hoed in Beweging in het Textielmuseum in Tilburg, waar een dertigtal hoofddeksels van gevestigde en aankomende hoedenmakers uit binnen- en buitenland te zien is. Sommige hoeden hebben culinaire invloeden ondergaan - ze doen denken aan een taart of bonbon - andere zijn niet meer dan een rand. De expositie heeft maar één nadeel: je mag al die leuke hoeden niet opzetten.

Hoed in beweging t/m 6 jan in het Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Internet: www.tilburg.nl/textielmuseum

Willem de Kooning

Museum Overholland heeft een unieke serie houtskool-tekeningen verworven van de Nederlands-Amerikaanse abstract-expressionist Willem de Kooning (1904-1997). De kunstenaar, die de schetsen met gesloten ogen maakte, wilde niet dat de serie na zijn dood uiteen zou vallen. Drawings with Eyes Closed uit 1966 bestaat eigenlijk uit twee reeksen: vrouwen en gekruisigde figuren. Vooral de vrouwen sluiten feilloos aan bij de thematisch identieke schilderijen die al vanaf de jaren veertig in uitbundige kleuren tot stand kwamen. Uit dunne en zwaarder aangezette houtskoollijnen, schijnbaar lukraak en in grote vaart neergezet, tekende De Kooning zijn vrouwen frontaal ten voeten uit, liggend op de buik, poserend met benen wijd, of in een abrupte beweging. Ze zien er dreigend, angstig, uitdagend of vrolijk uit.

Drawings with Eyes Closed in het kabinet Overholland t/m 9 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma-zo 11-17u.

Millet

Artistiek gezien zou de Franse schilder Jean-François Millet (1814-1875) het tot verfijnd herenboer schoppen, maar als zoon van een Normandische veehouder bleef hij zijn armlastige soortgenoten altijd trouw. Een inferieure klasse, vond `beschaafd' Parijs; halve wilden, te lelijk en te dom om voor de duvel te dansen. Millets tekeningen, pastels en aquarellen, in het Van Gogh Museum in Amsterdam, laten niets van dat Parijse dédain heel: zijn zaaiers en houthakkers in houtskool en vettig krijt hebben de kracht en waardigheid van in brons gegoten verzetsstrijders. Zelfs als ze afgepeigerd voortsukkelen of even uitpuffen tussen de tarwe, suggereren ze iets onoverwinnelijks.

Tekeningen van Jean-François Millet t/m 9 jan in Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

Bestek

Met mes en vork eten moet voor onze voorouders een hele klus zijn geweest. Het bestek uit begin deze eeuw was groot, robuust en zwaar. Na de oorlog wordt bestek speelser, lichter, smaller, soms zelfs zo minimalistisch dat je je afvraagt hoe je zo'n lepel of vork naar je mond zou moeten brengen. De Italiaanse designproducent Giorgetti heeft bij Casanu Interieurarchitectuur in Bennebroek (bij Haarlem) een informatieve en overzichtelijke expositie ingericht met vijfhonderd stuks bestek. Niet alleen fraai tafelzilver, maar ook reisbestek, wegwerpbestek – dat zo mooi is dat je het in een vitrine zou willen leggen – en bestek voor gehandicapten.

Tentoonstelling Posate (tafelbestek), Casanu Interieurarchitectuur bv, Rijksstraatweg 8, Bennebroek. T/m 14 nov. Di t/m vr 9-18u, za 10-17u. Toegang gratis.

Hollywood

Het diepe groen van het zware fluweel is enigszins verbleekt. Maar het goud van de gordijnkwasten is nog nauwelijks dof te noemen. Deze gordijnjurk werd door een totaal berooide Scarlett O'Hara gedragen in Gone with the Wind en is samen met ruim dertig kostuums uit grote historische films die Hollywood tussen 1930 en 1970 produceerde, te zien op de tentoonstelling Hollywood - Verkleed verleden in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum. De filmkostuums op de expositie worden vergezeld door kledingstukken uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum uit de periode waarin de film zich afspeelt.

Hollywood - Verkleed verleden, Hollywoodkostuums uit historische kostuumfilms vergezeld door mode uit die tijd uit het Haags Gemeentemuseum t/m 19 maart in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Rembrandt

Geen zeventiende-eeuws kunstenaar koos zo vaak zijn eigen gezicht als onderwerp voor een schilderij. Met als gevolg dat je in de chronologische presentatie in het Mauritshuis de bedeesde jonge schilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) met zijn blosjes en krullenbos ziet verouderen tot een zelfbewuste meesterschilder, om te eindigen als de door werk en leven getekende plompe kop in de laatste zelfportretten. Die zelfportretten van Rembrandt hadden een aantal functies. Het leverde een goedkoop en makkelijk model.

Rembrandt kon zijn eigen gezicht gebruiken voor een populair zeventiende-eeuws genre: de tronie zoals `de argeloze jongeling' of `de oosterling'. En het zelfportret was een zeer gewild object bij kunstliefhebbers, omdat die zo de hand konden leggen op een proeve van 's mans meesterschap en tegelijkertijd een afbeelding van de meester zelf hadden.

Rembrandt Zelf t/m 9 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 9-18u. do en vr van 9-22u. Kaarten bij de grotere Post- en GWK-kantoren en bij de landelijk Bekende Voorverkoop Adressen. Telefonisch kaarten bestellen kan via de Ticket Service, tel 0900-3001250. Internet: www.theater.nl

In het Rembrandthuis is ook t/m 9 jan de expositie Rembrandts schatkamer te zien, een reconstructie van zijn verzameling prenten, beelden en dieren. Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Dag 10-17u

En verder

Hollands Classicisme. Het andere gezicht van de Gouden Eeuw t/m 9 jan in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di-za 10-17u; Opgedolven klanken- en archeologische muziekinstrumenten van alle tijden t/m 28 nov in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u. Demonstraties: elke zo vanaf 13u; Van Cézanne tot Van Gogh, de collectie van Dokter Gachet t/m 5 dec in het Van Gogh Museum, Museumplein, Amsterdam. Dag 10-18u; Isaac Israels in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam t/m 9 jan. Di t/m za. 10-17u, zo 11-17u. In Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo t/m 2 jan. Di t/m zo. 10-17u; Het hart van Rusland. Iconen en miniaturen t/m 14 nov in Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 38, Utrecht. Di-vr 10-17, za en zo 11-17u; Kisho Kurokawa, architect Retrospektief t/m 14 nov in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.