Selectie Galerie

Gijs Frieling

Ieder jaar geeft de Kunststichting van het AMC een beeldend kunstenaar de opdracht een prent te maken naar aanleiding van het thema `De menselijke gedaante'. Dit jaar ontwierp schilder Gijs Frieling de prent, die in een oplage van vijftig verschijnt. In de Brummelkamp Galerie van het AMC toont Frieling tevens recente schilderijen, waarin hij bestaande vormen uit de natuur of iconografische afbeeldingen uit de bijbel geheel naar zijn hand zet. T/m 21 dec, Meibergdreef 9, Amsterdam. Dag 8-20u.

Bjarne Melgaard

De Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard maakte de afgelopen jaren internationaal furore met zijn ongeremde, humoristische en vooral overvolle installaties. Het leek soms alsof hij de complete inhoud van zijn atelier had uitgestort in de museumzalen. Omringd door schilderijen, tekeningen, knipsels, dagboekaantekeningen, notitieblaadjes en persoonlijke voorwerpen, kreeg je zo een aardige indruk van de belevingswereld van de kunstenaar. In Galerie Tanya Rumpff toont hij zijn nieuwe werk. T/m 5 dec, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

Paraplufabriek

Ontwikkelingen in disciplines als grafische vormgeving, design en modefotografie zijn vaak schatplichtig aan tendensen in de beeldende kunst. Maar omgekeerd gebruiken beeldend kunstenaars ook elementen uit de beeldtaal van de toegepaste kunsten. Een tentoonstelling in de Paraplufabriek maakt dit zichtbaar aan de hand van werken van Marieke van Diemen, Judith Vossen, Majorieke Glaudemans, Oscar Langerak, Mieke van Schaik en Eric Wie. T/m 28 nov, Van Oldebarneveltstraat 63A, Nijmegen. Do t/m zo 13-17u.

Deep Flat

Ook zonder het gebruik van een computer zijn foto's te manipuleren. Fotografen kunnen hun composities tot in de uiterste puntjes regisseren en de toeschouwer toch laten geloven dat het om snapshots gaat. Op de tentoonstelling `Deep Flat' in Galerie De Begane Grond tonen vier kunstenaars - Joke Robaard, Julika Rudelius, Vivianne Sassen en Martine Stig - hun geënsceneerde visies op de werkelijkheid. T/m 26 nov, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Ronald Zuurmond t/m 15 dec in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; grafiek van Klaas Gubbels t/m 27 nov in de Steendrukkerij, Lauriergracht 80, Amsterdam; objecten van Jan van Munster t/m 18 dec in Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; schilderijen van Bo Bartlett t/m 4 dec bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; foto's van Hans Eykelboom en Peter Spaans t/m 1 jan in Gallery Safe, Raadhuisstraat, Dalfsen; schilderijen van Lucebert en René van den Broek t/m 8 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; tekeningen van Karin van Dam, Toine Horvers, Willem den Ouden en Anne van de Pals t/m 4 dec in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.